Nalazite se
Članak
Objavljeno: 30.07.2011. 11:40

Lomonosov 

Rusija razvija vlastito superračunalo

Dmitrij Medvedev, predsjednik Ruske Federacije, obišao je Moskovsko državno sveučilište kako bi pogledao super računalo Lomonosov kompanije T-Platforme.

Rusija razvija vlastito superračunalo

Medvedev je u Moskovskom državnom sveučilištu dao potpunu podršku kompaniji T-Platforme i poželio da njihovo super računalo Lomonosov dođe na prvo mjesto liste Top 500 najjačih super računala.

Na listi koja je objavljena u lipnju, Lomonosov je zauzeo 13. mjesto na toj listi po ukupnim performansama, te treće na novom referentnom testu Graf500, kojim se mjeri brzina izvršavanja grafičkih operacija na velikoj količini podataka.

 u izvođenju grafičkih operacija, Lomonosov je izbio na treće mjesto 

U toj kategoriji Lomonosov je na jednom od testova imao najbolje rezultate sa svoja 1,3 petaflopsa u novim mjernim TEPS parametrima (traversed edges per second).
Mada je rezultat fantastičan, to je još uvijek daleko od japanskog super računala K-Computer, koje čvrsto drži prvo mjesto liste top 500 najjačih računala, s nevjerojatnih 8,162 petaflopsa u sekundi, što je gotovo trostruko jače od drugog računala, kineskog Tianhe-1A.

Ruska kompanija T-Platforme svoje računalne sustave prodaje u Europi, a nakon ovog sjajnog rezultata, spremaju ih se ponuditi i na tržištu SAD.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam