Nalazite se
Članak
Objavljeno: 30.09.2012. 12:20

Parallella 

VIDEO: Superračunalo za svakoga

Tvrtka Adapteva želi proizvesti jeftinu, svima dostupnu paralelnu računalnu platformu.

VIDEO: Superračunalo za svakoga

Na Kicstarteru se nedavno pojavio zanimljiv projekt pod nazivom Parallella, kojim tvrtka Adapteva želi razviti paralelnu računalnu platformu koja će biti dostupna svakome.

Osnovni princip paralelnog računala je istovremeno korištenje više procesora za rad na jednoj zadaći, a platforma Paralella se temelji na višejezgrenim Epiphany procesorima koje je Adapteva razvijala u posljednje 4 godine, dok su testiranja započela u svibnju 2011. Epiphany procesori se sastoje od skalabilne mreže običnih RISC procesora programibilnih u C/C++, uvezanih pomoću brze mreže na čipu s jednom podijeljenom memorijskom arhitekturom.

p

Ključni elementi Parallella projekta su prema riječima njezinih tvoraca, Open Access, Open Source i laka dostupnost, što znači da će sva arhitektura i svi SDK dokumenti biti objavljeni na webu čim projekt krene u realizaciju, a platforma će se temeljiti na open source razvojnim alatima. Sve datoteke vezane uz njezin dizajn će također biti javno objavljene čim se prvo Parallella računalo pojavi. Što se lake dostupnosti tiče, autori kažu kako su cijene hardvera i SDK bile uvijek velika prepreka developerima pri izradi aplikacija visokih performansi, a njihov cilj je donijeti visoke računalne performanse uz cijenu računala ispod 100 dolara, čime bi postalo platforma dostupna svakome.

p2

Ako vas zanima kakve će biti specifikacije ovog superračunala koje djeluje pomalo utopistički, autori su planirali dvojezgreni ARM A9 CPU, višejezgreni Epiphany akcelerator sa 16 ili 64 jezgre, 1 GB RAM-a, MicroSD, 2 USB 2.0 utora, dva ekpanzijska konektora opće namjene, Ethernet 10/100/1000, HDMI, a isporučivat će se s Ubuntu OS-om, te open source Epiphanyevim razvojnim alatima koji uključuju C kompajler, višejezgreni debugger, Eclipse IDE, OpenCL SDK/kompajler i "run time libraries", dok će mu dimenzije iznositi 3,4 x 2,1 inča (8,6 cm x 5,3 cm).

Kada bude dovršeno, Parallella računalo će moći isporučiti računalnu snagu i performanse ekvivalenta CPU-a od 45 GHz na pločici veličine kreditne kartice uz potrošnju 5 watta struje u radnim uvjetima. Brojanjem gigahertza dolazimo do toga da bi nam ovo računalo moglo dati više "konjskih snaga" od high end servera koji koštaju na tisuće dolara i troše 400W.

Više informacija potražite na Kickstarter stranici na kojoj se prikupljaju sredstva za realizaciju ovog zanimljivog projekta.

Možda niste znali

Paralelno računalstvo je grana računalne znanosti koja proučava metode oblikovanja, programskog ostvarivanja i izvršavanja računalnih programa, pri čemu se različiti dijelovi programa izvode istovremeno na više procesora. Kako bi se program mogao istovremeno izvršavati na više procesora mora biti paraleliziran, odnosno podijeljen na dijelove koji se mogu izvršavati nezavisno jedni od drugih.

VIDEO: Parallella

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam