Nalazite se
Članak
Objavljeno: 16.12.2015. 10:12

Hakiranje 

Toyota Corolla hibrid hakiran mobitelom

Profesor informatike demonstrirao hakiranje Toyotinog hibrida pomoću pametnog telefona.

Toyota Corolla hibrid hakiran mobitelom

Hiroyuki Inoue, profesor informatike na Sveučilištu Hiroshima City, demonstrirao je hakiranje hibridnog automobila Toyota Corolla Fielder Hybrid pomoću Wi-Fi uređaja vlastite izrade i aplikacije za pametni telefon.

Pomoću gadgeta za čiju je izradu potrošio 568 kn i pametnog telefona sa specijalnom aplikacijom, Inue je uspio otvarati i zatvarati vrata automobile, mijenjati podatke o brzini vozila na ekranu brzinomjera, te onemogućiti ubrzavanje automobila.

Kako bi omogućio hakiranje računalnog sustava automobila mobitelom, japanski profesor je svoj gadget utaknuo u utor putem kojeg se pristupa centralnom računalnom sustavu vozila za potrebe dijagnostike (CAN, OBD-II). Nakon toga je putem aplikacije na svojem mobitelu došao u mogućnost manipuliranja s raznim sustavima i komponentama poput vrata, prozora, ekrana komandne ploče, a potom je izveo čak i napad nalik na DoS (Denial of Service), zatrpavanjem računala auta ogromnim količinama podataka, što je između ostaloga dovelo do toga da vozač nije mogao pokrenuti auto stiskanjem papučice gasa, a na pokazivaču brzine je na parkingu pisalo da se vozilo kreće brzinom od 178 km/h.

Obzirom da su hakeri već i prije uspijevali na razne načine demonstrirati hakiranje vozila na razne načine, uključujući blokiranje upravljača i kočnica tijekom vožnje, ovo je samo nova potvrda toga da su računalni sustavi u automobilima slabo zaštićeni protiv cyber napada koji bi mogli izazvati tragične posljedice.

Inue je detalje svojeg hakiranja predstavio na simpoziju o cyber sigurnosti u Okinawi, te je o tome obavijestio Toyotu i Udruženje japanskih proizvođača automobila. 

Izvor: Japan Times

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->