Nalazite se
  • Računala
  • Novosti
  • Solitaire slavi trideseti rođendan i još ga igraju milijuni
Članak
Objavljeno: 22.05.2020. 10:21

Virtualne karte 

Solitaire slavi trideseti rođendan i još ga igraju milijuni

Microsoft želi Solitairu za rođendan pokloniti rekordni broj igrača koji će ga igrati u jednom danu.

Microsoftova kartaška "pasijans" igra Solitaire danas puni 30 godina, od kako su je Bill Gates i ekipa 1990. lansirali u sklopu Windowsa 3.0, s glavnom idejom da nauči korisnike korištenju miša koji je tada promoviran kao novi korisni input gadget za rukovanje računalom. Sustav hvatanja karata mišem i postavljanja na željeno mjesto koji se koristi u Solitaireu, predstavlja osnovnu "drag-and-drop" funkciju o kojoj danas uopće ne razmišljamo, već je prihvaćamo kao zdravo za gotovo u brojnim softverskim programima. 

Trideset godina kasnije, Microsoft Solitaire još uvijek mjesečno igra oko 35 milijuna igrača, a svaki dan se odigra više od 100 milijuna partija. Mada gameri nikada neće nazvati Solitaire video igrom, činjenica je da je on najigranija igra u povijesti, a dugovječnost joj osigurava Microsoft koji ju je ugrađivao u sve inačice Windowsa dulje od dva desetljeća. To znači da se našla na više od milijardu PC računala, a prestala je biti dio Windowsa tek s izlaskom Windowsa 8 2012. godine.

Svjetska gaming industrija prošle je godine dala svojevrsno priznanje Solitaireu, uvrstivši ga u "kuću slavnih", odnosno u World Video Game Hall of Fame.

Od 2012. godine Microsoftov Solitaire je postao samostojeća aplikacija i dobio je 5 novih modova, dnevne izazove, natjecateljska događanja, integraciju u Xbox Live, kao i mogućnost biranja težine.

Aplikacija je dovela do povratka Solitaira kao integralnog dijela Windowsa 10 2015. godine i sada se nalazi na svim najvećim platformama operativnih sustava, uključujuću Windows, iOS i Android.

Tijekom ovih desetljeća pojavili su se i brojni klonovi Solitaire igara, pa se može reći da je Solitaire svojevrsni društveni fenomen. Mrze ga mnogi gameri i direktori tvrtki, ali ga i oni ponekad zaigraju, mada to neće nikada javno priznati. 

Microsoft želi da danas svatko od nas odigra barem jednu partiju Solitaira, kako bi mu za rođendan poklonio rekord po broju igrača i partija odigranih u jednom danu. Hoćete li dati svoj doprinos?Vezani sadržaji
Ključne riječi Microsoft Windows igra Karte Solitaire
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->