Nalazite se
Članak
Objavljeno: 29.09.2018. 13:18

Microsoft 

Robot Operating System dolazi u Windows 10

Microsoft je lansirao službeni (iako još eksperimentalni) build ROS-a za Windows 10 OS.

Robot Operating System dolazi u Windows 10

Ulazak robota u sve naše sfere života je neupitan i procjenjuje se da će svjetska industrija robotike do 2025. godine biti vrijedna gotovo 500 milijardi dolara. Ta se predviđanja temelje na sve većim ulaganjima u startupe koji proizvode robote i softver za njih, kao i potpuno nove servise i usluge.

Zajednička stvar većini tih robotskih startupa je operativni sustav ROS (Robot Operating System), open source robotički sustav koji su razvili Willow Garage i Stanfordov Artificial Intelligence Laboratory.

Obzirom da je španjolskom Madridu upravo započela ROSCon 2018 konferencija, Microsoft je odlučio službeno lansirati eksperimentalni build ROS-a za Windowse 10.

Microsoft navodi kako se prva inačica s oznakom ROS1 integrira u Visual Studio, Microsoftovo integrirano razvojno okruženje, te uključuje značajke kao što su Windows Machine Learning, računalni vid, Azure Cognitive i Azure IoT cloud servise.

Kako bi demonstrirao nekoliko značajki Microsoft je na RosConu prikazao ROBOTIS Turtlebot 3 robota koji radi na Windows 10 IoT Enterprise i ROS Melodic Morenia distribuciji te omogućuje hardversku akceleraciju Windows strojnog učenja, a nalazi se na Intel Coffe Lake NUC platformi.

Korištenjem računalnog vida robot je mogao prepoznavati osobe i kretati se prema onoj koja mu je bila najbliža, a prikazano je i ROS simulirano okruženje koje radi u Azureu i uključuje flotu robota u virtualnom svijetu kojima upravlja Azure IoT Hub.

Microsoft ističe kako osim razvoja distribucija ROS-a optimiziranih za Windowse, surađuje s Open Roboticsom i ROS Industrial Consortiumom na proširivanju mogućnosti ROS-a u poboljšavanju produktivnosti i povratu investicija u industrijske robote.

Više informacija, upute za instalaciju i rad a ROS-om za Windowse možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Microsoft Windows 10 ROS ROS1
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->