Nalazite se
Članak
Objavljeno: 29.09.2018. 13:26

Cryptojacking 

Google Play opet pod udarom cryptojackera

Istraga SophosLaba otkrila je 25 novih aplikacija koje potajno rudare kriptovalute.

Google Play opet pod udarom cryptojackera

Izvještaj SophosLabovog istraživača Pankaja Kohlija, ukazuje da Google Play opet ima problema s malicioznim aplikacijama koje u sebi sadrže alate pomoću kojih hardverske resurse naših gadgete koriste za "kopanje" kriptovaluta za svoje džepove i to bez našeg znanja, osim što eventualno možemo osjetiti da nam smartfon radi nešto sporije

Iskorištavanje tuđih uređaja za kriptorudarenje pod nazivom cryptojacking i dalje je jako zastupljeno među hakerima, pa se u Kohlijevom izvještaju spominje novih 25 malicioznih aplikacija koje su preuzete više od 120.000 puta, a sve su uspjele proći sustave zaštite i provjere Googlea te se ispod radara provući u Google Play trgovinu.

screenshot_2018-08-27-my-wishlist-google-play-fs8

Sve aplikacije koriste takozvani "CPU throttling", odnosno prilagođavaju brzine rada procesora, kako bi se spriječilo da se uređaj pregrije i pokvari, kao i da se teže otkriju nakon što zaraze uređaj žrtve.

Većinu tih aplikacija Google je na dojavu SophosLaba ukloniio iz Google Playa, no neke su još uvijek dostupne za preuzimanje pa budite oprezni kod instaliranja nekog novog softvera ili igre.

Sami Cryptojackeri nisu previše opasni za vaše gadgete i neće vam stvarati prevelike probleme, no kada vam "zakucaju" procesor, odjednom ćete otkriti da vaš Galaxy Note 9 radi poput procesora starog nekoliko generacija.  

Kohloi navodi da je Google obaviješten o tim aplikacijama još u kolovozu ove godine, no kako se čini, vrlo ih sporo istražuje i još sporije uklanja iz službenog Google Play dućana.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->