Nalazite se
Članak
Objavljeno: 02.06.2019. 13:12

8K TV 

Prvo emitiranje 8K TV signala u Europi

Samsung, Spin Digital i SES prikazali 8K sadržaj putem satelita.

Prvo emitiranje 8K TV signala u Europi

Samsung, Spin Digital i SES, po prvi su put u povijesti Europe izravno emitirali 8K TV signal. Ovaj 8K sadržaj emitiran je putem satelita Astra, pri čemu je Spin Digital osigurao stručno znanje kod kodiranja visokokvalitetnih 8K signala, SES širokopojasne veze za prijenos tog signala, a Samsung 8K televizor ravnog zaslona koji je primao, dekodirao i izravno prikazivao signal.

U rezoluciji od 7680 x 4320 piksela, 8K sadržaj sa 50 sličica u sekundi kodirala je tvrtka Spin Digital pomoću HEVC uređaja za kodiranje pri brzini prijenosa od 70 Mbps, što je dovoljno za visokokvalitetno emitiranje. Zatim je taj signal prenio SES preko pojedinačnog 33 MHz transpondera koristeći DTH parametre emitiranja. Samsungov 8K Q950RB QLED televizor s dijagonalom zaslona od 82 inča izravno je primio ovaj signal i koristio DVB-S2 parametre prijenosa koji su specifični za potrebe ove demonstracije. Ovaj Samsungov televizor i dalje je u procesu proizvodnje, a uskoro će biti dostupan diljem Europe. Osim što prikazuje HDR sadržaj, odlikuje se osvjetljenjem od 4000 nita, HEVC 50/60 fps video dekoderom kompatibilnim s 8K sadržajem te najnovijim HDMI sučeljem.

Kvalitetan prijenos 8K sadržaja prikladan za emitiranje kroz više video formata zahtijeva učinkovito kodiranje video signala i pouzdanu infrastrukturu. Iako će tehnologija kompresije postati učinkovitija u sljedećih nekoliko godina, demonstracija pokazuje da su sateliti već sada u mogućnosti pouzdano osigurati brzine prijenosa potrebne za distribuciju 8K signala s jednog kontinenta na drugi.

Kada ćemo u Hrvatskoj biti u prilici gledati neki TV program u 8K rezoluciji zasad nije poznato, ali to očito više nije tako daleko kako smo još nedavno mislili.Vezani sadržaji
Ključne riječi Samsung Astra 8K TV SES Spin Digital
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->