Nalazite se
Članak
Objavljeno: 28.05.2019. 11:22

Computex 2019 

Intelovi novi procesori za 1080p gaming na ultrabookovima

Intel je napokon predstavio 10. generaciju Core procesora Ice Lake.

Intelovi novi procesori za 1080p gaming na ultrabookovima

Na ovogodišnjem Computexu AMD i Intel nastavljaju bitku na polju CPU-a novim generacijama procesora kojima se svaki puta jako razveselimo, jer znamo da ćemo ih uskoro imati priliku uspoređivati u kontroliranim uvjetima Vidilaba "gdje svaki hardver dobije ono što zaslužuje".

Intel je u Taipeiju konačno predstavio dugo očekivane 10-nanometarske Ice Lake procesore, dok je AMD predstavio 7-nanomaterske Zen 2.

Ice Lake procesori dobili su službeni naziv 10th-gen Core, odnosno deseta Core generacija koja će biti dostupna u standardnim Core i3, i5 i i7 inačicama i sadržavati će 11. generaciju Iris Plus grafike koja prema Intelu dovoljno jaka za "pristojno" igranje u rezoluciji 1080p.

intel computex 2

Osnove 10. generacije Core procesora čini Intelova Sunny Cove arhitektura koja se temelji na 4 jezgre i 8 threadova te donosi taktove do 4,1 Ghz.

Mada ti taktovi ne djeluju kao nešto spektakularno jer je Intel još u 8. generaciji nudio veće, veliki proizvođač čipova tvrdi da Sunny Cove arhitektura donosi povećanje od 18 posto u instrukcijama po taktu (IPC-u) nego prije, što bi trebalo značiti da pruža više na istim taktovima. Pored toga Intel hvali i druge značajke arhitekture koje povećavaju performanse, što uključuje veći L1 i L2 cashe, više "execution portova" (za upravljanje s više zadaća odjednom) i bolji "branch prediction" (za predviđanje zadaća).

intel computex 4

Ta poboljšanja je puno teže postići nego povećati taktove, no krajnji rezultat bi korisnicima u konačnici trebao pružiti veće procesorske performanse. Druga značajna stvar novih procesora leži dakako u novoj integriranoj grafici 11. generacije koja donosi velika poboljšanja s 64 "execution jedinice" i taktove do 1,1 GHz. Za usporedbu, prošla Intelova "integrirka" UHD 620 imala je samo 24 "execution jedinice".

aHR0cDovL21lZGlhLmJlc3RvZm1pY3JvLmNvbS9ML08vODM5MjkyL29yaWdpbmFsL0JsdWVwcmludC1TZXJpZXNfTWF5LTE2LTIwMTlfQ09NQklORUQtRklOQUwtcGFnZS0wMjkuanBn

Iz tog razloga Iris Plus može postići više od 70 fps u igri CS:Go na 1080p, za razliku od 45 fps koliko je nudio UHD 620. Intel kaže da će na 1080p rezoluciji omogućiti 60 fps u Rocket Leagueu te 30 fps u Fortniteu, koji je na prošloj grafici bio potpuno neigriv na toj rezoluciji.

Intel computex 2019 Ice Lake igranje

Osim igranja, Iris Plus donosi i podršku za VESA "adsaptive sync" standard, koji smanjuje "trganje" ekrana i pruža "glatke" performanse na podržanim zaslonima, a ujedno nudi i ubrzanje u enkodiranju videa za HEVC/VP9 4K/60FPS sadržaje, pa čak i 8K na 30 fps. Ti enkoderi će vam biti od velike koristi u programima poput Adobe Premiere i Cyberlink PowerDirector, što je bilo nezamislivo za integriranu grafiku još prošle godine. Kao dodatak svemu navedenom, tu je i direktna podrška za HDR i  Dolby Vision reprodukciju, kao i bolja energetska učinkovitost, a Intel ističe i bolje (brže) AI procesiranje.

intel computex 3

Deseta Core generacija donosi i druga poboljšanja/nadogradnje, uključujući Wi-Fi 6/802.11ax, koji pruža 40% veće brzine u odnosu na AC wireless te bolje performanse u "zagušenim" područjima, a tu je i podrška za Thunderbolt 3.

Sve ovo bi po nama najviše koristi trebalo dovesti u prijenosna računala poput ultraprijenosnika na kojima ćete sada s integriranom grafikom moći igrati igre o kojima ste prije mogli samo sanjati.

Dakako, isto kao i što smo rekli za AMD vrijedi i za Intel, dok svi ti komadići silicija ne stignu kod nas u Vidilab, nema smisla previše teoretizirati o njihovim performansama u "stvarnom svijetu", pa se nadamo da sampleovi već putuju prema nama.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->