Nalazite se
Članak
Objavljeno: 07.01.2018. 13:01

Meltdown & Spectre 

Intelu smrklo a Raspberry Piju svanulo

Osnivač Raspberry Pi zaklade tvrdi da su sva Pi računala imuna na nedavno otkrivene CPU bugove.

Intelu smrklo a Raspberry Piju svanulo

Nedavno otkriveni bugovi Meltdown i Spectre koji se nalaze na većini današnjih procesora i predstavljaju veliki sigurnosni rizik za milijarde korisnika zbog mogućnosti krađe podataka, stvorili su najveću glavobolju Intelu i ARM-u te puno manje AMD-u. Naime, prema rezultatima istraživanja, zakrpe za Intelove procesore dovode do znatnog usporavanja, odnosno pada u performansama, dok će AMD-ovi Ryzeni nakon softverskog krpanja navodno raditi i dalje kao urice, pa bi AMD čitav slučaj lijepo mogao iskoristiti za svoju promociju.

Kako se čini, AMD nije jedini kojem bi moglo svanuti nakon što je Intelu smrklo, jer osnivač Raspberry Pi zaklade Eben Upton tvrdi kako niti jedan od Raspberry Pi uređaja nije podložan Meltdown i Spectre ranjivostima.

Prema njegovim riječima noviji procesori koji koriste keširanje, "instruction reordering" i branch prediction odnosno mogućnost predviđanja u kojem će se smjeru izvršavati neki kod prije nego dođe do grananja, o čemu smo već pisali, podložni su novootkrivenim exploitima, no to se ne odnosi na ARM1176, Cortex-A7 i Cortex-A53 procesore koji se nalaze u malim Pi računalima, pa su ona u potpunosti imuna.

Dakako, ovo ne znači da će sada svi pohrliti u kupnju Raspberry Pija, jer njihova hardverska ograničenja ne omogućuju pokretanje naprednih aplikacija i igara, no svi koji razvijaju Pi projekte ili im malo računalo zadovoljava sve potrebe biti će vrlo radosni, a veselit će se i roboti na pogon Pija.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->