Nalazite se
Članak
Objavljeno: 07.12.2018. 10:53

Microsoft Chrome 

Microsoft potvrdio da radi svoj Chrome a Mozilla ljuta

Microsoft Edge se prebacuje na Chromium engine kroz iduću nadogradnju Windowsa 10.

Microsoft potvrdio da radi svoj Chrome a Mozilla ljuta

Microsoftov korporativni potpredsjednik Joe Belfiore, službeno je potvrdio vijest o kojoj smo pisali ovih dana, da se internetski preglednik Edge gasi i u Windowse 10 stiže novi temeljen na Googleovom Chromiumu, mada je to rekao na malo drugačiji način. Naime, ime Microsoft Edge će i dalje ostati, no kompletan preglednik će biti redizajniran i prebačen na Googleov open source Chromium engine. To znači da će postati kompatibilan sa svim Googleovim ekstenzijama i servisima,  odnosno iznutra će postati klon Chromea, dok će izvana i dalje glumiti Microsoftov proizvod, mada bi bilo zgodno da se i zove Microsoft Chrome. 

Google je nakon ove objave Belfiorea pozdravio odluku (čitaj predaju) Microsofta, pa je glasnogovornik tvrtke rekao: "Chrome je oduvijek bio prvak open weba, a mi pozdravljamo ulazak Microsofta među Chromium doprinositelje".

S druge strane Mozilli se ovo nikako ne dopada, pa kaže da će time Google steći preveliku prednost na tržištu preglednika, a Firefox će ostati jedini borac za "pravi otvoreni web".

Prvi preview build novog (preuređenog) Microsoftovog preglednika trebao bi se pojaviti početkom 2019. godine.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam