Nalazite se
Članak
Objavljeno: 19.03.2018. 10:52

Cray XC-50 

Japansko superračunalo za nuklearnu fuziju

Cray XC-50 od 4 petaflopsa koristit će se međunarodnom fuzijskom projektu ITER.

Japansko superračunalo za nuklearnu fuziju

Tijekom ove godine Japan će omogućiti da njegovo superračunalo Cray XC50 postane najmoćnije na svijetu u domeni naprednih istraživanja nuklearne fuzije.

Računalo će biti postavljeno u japanskom Nacionalnom institutu za kvantne i radiološke znanosti QST i koristit će se za fuzijske znanosti u projektima domaćih istraživača, ali i kao podrška ITER-u, velikom međunarodnom  fuzijskom projektu koji bi trebao zaživjeti 2035. godine, kada bismo trebali dobiti prvu demonstracijsku učinkovitu fuzijsku elektranu, u razvoju koje će svoj doprinos dati i hrvatski znanstvenici.

Mada se ovo superračunalo neće nalaziti pri samom vrhu svjetske top liste superračunala, ono će, kako smo rekli, biti najjače u fuzijskim znanostima te će više od 1.000 europskih i japanskih znanstvenika dobiti pristup njemu kako bi radili na raznim projektima. Računalo je optimizirano za kalkulacije iz fizike plazme i fuzijske energije, a japanski računalni stručnjaci kažu da će zasigurno omogućiti znanstvenicima da znatno ubrzaju vrijeme do novih otkrića na polju fuzijske energije. 

Vezani sadržaji
Ključne riječi Japan Fuzija ITER Cray XC50
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam