Nalazite se
Članak
Objavljeno: 02.03.2018. 13:40

Q*bert 

AI samoubojstvom pobjeđuje u video igri

Istraživači kažu da se niti jedan ljudski igrač nije dosjetio taktika koje koristi AI.

AI samoubojstvom pobjeđuje u video igri

Video igre su sve popularnije među istraživačima koji se bave razvojem umjetne inteligencije. Njemački znanstvenici sa Sveučilišta u Freiburgu objavili su znanstveni rad u kojem opisuju kako je AI igrao stari Atarijev arkadni naslov Q*bert. U toj igri lik nalazi se na piramidi sastavljenoj od kocaka na koje mora skakati kako bi mijenjale boju.

Potrebno je promijeniti sve boje na kockama bez da vas uhvate neprijatelji, a AI koji radi pomoću takozvanih "evolutivnih algoritama", uspio je postići visoke rezultate zahvaljujući nekim jedinstvenim taktikama do kojih je došao potpuno sam.

Kako bi lakše pratili rad AI-a istraživači su koristili nadograđenu inačicu igre koja mu omogućuje stvaranje većeg broja strategija.  

Qbert

Nakon igranja, znanstvenici su zaključili kako je AI otkrio dva posebno zanimljiva rješenja koja su mu omogućila postizanje velike količine bodova.

Jedno rješenje je uključilo bug u igri koji je AI samostalno pronašao i iskoristio, skačući po kockama po naizgled slučajnom uzorku, što je uzrokovalo svijetljenjem kocaka i obilatom nagradom u bodovima.

Drugo rješenje bilo je još radikalnije, jer je AI otkrio kako beskonačnim samoubojstvima dobiva dovoljno bodova za idući život, pa je odlučio stalno iznova ponavljati taj ciklus. 

Znanstvenici kažu da je AI-ev uspjeh pokazao da njihovi temeljni algoritmi obećaju puno toga u razvoju umjetne inteligencije.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->