Nalazite se
Članak
Objavljeno: 01.03.2013. 10:27

Zopfli 

Googleov novi Algoritam ubrzava Internet

Kompresijski algoritam Zopfli navodno će nam omogućiti brži prijenos podataka i brže učitavanje stranica.

Googleov novi Algoritam ubrzava Internet

Google,  odnosno ekipa njegove open source zajednice, izdala je novi podatkovni kompresijski algoritam pod nazivom Zopfli, za koji kažu da će "učiniti Internet bržim svakome".

Ovaj algoritam otvorenog koda koji je ime dobio po vrsti švicarskog peciva, u stanju je kompresirati podatke 3 do 8 posto gušće (u manji output) u odnosu na standardnu zlib biblioteku (library). Barem tako tvrdi Google koji kaže da je algoritam implementacija Deflate algoritma koji se koristi u ZIP formatu za arhiviranje, kao i u gzip kompresiji datoteka.

"Veća gustoća podataka je postignuta korištenjem detaljnijih kompresijskih tehnika, koje čine kompresiju dosta sporijom, no ne utječu na brzinu dekompresije", kaže Lode Vandevenne, švicarski softverski inženjer koji je implementirao Zopfli.

Zopfli je takozvana "compression-only" biblioteka, što znači da postojeći softver može dekompresirati podatke, a ujedno je kompatibilan s gzip, ZIP, PNG i HTTP zahtjevima između ostalih.

"Manja kompresirana veličina omogućuje bolju iskorištenost prostora, bržu predaju podataka, te manje latencije pri učitavanju stranica", navodi Vandevenne, dodavši kako će posebni benefit imati mobilni korisnici, kojima će ovo omogućiti brži transfer podataka, kao i smanjiti potrošnju baterije.

Vandevenne također kaže da je Zopfli najkorisniji za aplikacije u kojima su podaci kompresirani jednom, no isporučeni više puta iznova, kao što je slučaj sa statičkim sadržajima Weba.

Izvor: Google Open Source Blog

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam