Nalazite se
Članak
Objavljeno: 07.07.2011. 12:15

EK 

Europska komisija za jeftiniji roaming

Europska komisija je predstavila prijedloge za pojeftinjenja uporabe mobilnog telefona za vrijeme gostovanja u inozemnim mrežama EU.

Europska komisija za jeftiniji roaming

Europska komisija je u Bruxellesu predstavila prijedloge za nova pojeftinjenja uporabe mobilnog telefona za vrijeme gostovanja u inozemnim mrežama po EU. Predlaže da se do srpnja 2014. cijene za uporabu interneta smanje na 50 centi za megabajt podataka za odlazni poziv na 24 centa po minuti, za primljeni poziv na 10 centi po minuti, a za SMS također na 10 centi.
Osim toga, komisija je predložila da korisnici mobilnih telefona za vrijeme gostovanja u stranim mrežama po EU imaju mogućnosti izbora bilo kojeg mobilnog operatera. Tako će ojačati konkurenciju i osigurati da će mobilni operateri dodatno smanjiti cijene.

 cijene za uporabu interneta smanjile bi se na 50 centi za megabajt podataka, za primljeni poziv na 10 centi po minuti, a za SMS također na 10 centi 

“Ovim prijedlogom idemo u srž problema – pomanjkanje konkurencije na tržištima gostovanja u inozemnim mobilnima mrežama, tako da omogućimo potrošačima veći izbor, a operaterima lakši pristup tržištu,” rekla je prilikom predstavljanja prijedloga europska povjerenica za digitalno društvo Neelie Kroes.
“Mobilni telefoni moraju biti mobilni. I sada brojni korisnici isključuju svoje pametne telefone i druge mobilne uređaje kada putuju u drugu državu EU, jer su trenutačne cijene za pozive, SMS i pristup podacima na internetu u stranim mrežama jako visoke,” dodala je.
Komisija je nove prijedloge predstavila samo nekoliko dana nakon što su od 1. srpnja pozivi u inozemnim mrežama u EU pojeftinili u usporedbi s odlaznim pozivima na najviše 35 centi u minuti, a za primljene pozive u inozemstvu u EU na najviše 11 centi u minuti i za SMS na 11 centi.
Ugovor o postupnom snižavanju cijena za pozive u inozemstvu do 2012. tj. za gornju granicu cijena uvođenjem eurotarife je prihvaćen 2007. godine. Europska komisija je danas predložila da se sustav postupnog snižavanja cijena nastavi do 2016. godine.
Troškovi za uporabu interneta trenutačno nisu zakonski spomenuti, što operaterima omogućuje “nezasluženu dobit”, rekla je prilikom predstavljanja prijedloga Kroes. Njezin je cilj do kraja svoga mandata, tj. do 2015. godine gotovo u potpunosti otkloniti razlike između poziva u zemlji i inozemstvu. I dok danas za megabajt podataka stoji u prosjeku dva eura, po prijedlogu komisije ti bi se troškovi u srpnju 2012. smanjili na 90 centi, 2013. na 70 centi i 2014. na 50 centi (bez PDV-a).
Eurotarifa za odlazne pozive će se 2012. smanjiti s 35 na 32 centi po minuti, 2013. na 28 centi po minuti i 2014. na 24 centa po minuti (bez PDV-a). Za SMS će do 2014. godine trebati izdvojiti 10 centi.
Prijedloge komisije moraju potvrditi države članice unije i Europski parlament i u tom procesu su se mogu znatno promijeniti. U prošlosti, za vrijeme povjerenice Viviane Reding, koja je počela s uvođenjem eurotarife, zakoni na tom području mijenjali su se rekordno brzo.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->