Nalazite se
Članak
Objavljeno: 25.05.2011. 20:09

iPhone 

Nevidljivi telefon

Usred sastanka vam zazvoni mobitel u džepu. Pritisnete prstom dlan i stavite napasnika na čekanje.

Nevidljivi telefon

Vremenom su nam touch-screen ekrani pametnih telefona postali uobičajena stvar, pa klikati prstima po glatkom zaslonu, pisati SMS-ove, igrati se i upravljati raznim aplikacijama, nije ništa posebno.

Njemački znanstvenici su ovaj način unošenja komandi odlučili još malo doraditi. Nakon što su s mobitela nestali gumbići, sada nam žele omogućiti izvođenje jednostavnih komandi bez ikakve upotrebe mobitela, odnosno više ga uopće nećete morati držati u ruci, jer ćete se njime služiti tapkanjem po praznom dlanu.

iphonegesture_x220

Prototip ovog sustava bio je "pomalo" nezgrapan.

Koncept koji razvijaju na njemačkom Hasso Plattner Institutu u Potsdam sastoji se od kamere koja snima tapkanje i druge interaktivne pokrete prstiju na vašem dlanu, softvera koji analizira video i wireless radija koji šalje instrukcije iPhoneu. Profesor računalnih znanosti instituta u Potsdamu, Patrick Baudisch, naziva ovaj sustav imaginarne telefonije "prečacem koji oslobađa korisnika od neophodnosti držanja fizičkog uređaja".

Baudisch kao primjer navodi situaciju pri pranju suđa kad vam odjednom zazvoni mobitel. Umjesto da na brzinu brišete ruke i posegnete za mobitelom, sad ćete se moći odgovoriti na poziv jednostavnim prelaskom prsta preko dlana.

phone2

Novi sustav uključuje kameru s detektorom pokreta na tronošcu, koja se postavlja tako da vas snima preko ramena.

Jedini probelm u čitavoj priči je kamera. Radi se o sustavu kamera i detektora pokreta sličnom Kinnectu, koji morate imati idealno postavljen negdje u prostoru gdje se nalazite. Prva inačica koju su znanstvenici iz Potsdama razvijali bila je postavljena na glavu korisnika, no to vjerojatno neće zaživjeti u praksi, osim ako se drastično smanji. Znanstvenici zapravo ovaj sustav ne razvijaju za potrebe korištenja u kretanju, već kao pomagalo na stacionarnim mjestima, poput radnog mjesta za strojem u bučnoj sredini, gdje nije moguće izdavati glasovne komande tipa "iPhone, pogledaj mi mail!".

Tijekom studije koja je provedena krajem prošle godine i predstavljena na User Interface Software and Technology konferenciji, sudionici su ustanovili kako se ovim sustavom može upravljati s dvije trećine aplikacija na iPhoneu, dok za funkcije koje najčešće koristimo, postotak uspješnosti iznosi 80%.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->