Nalazite se
Članak
Objavljeno: 01.03.2018. 12:40

MWC 2018 

Ericsson: 5G je spreman za poslovanje

Na MWC-u je predstavljeno i demo rješenje nastalo u Ericsson Garage Croatia.

Ericsson: 5G je spreman za poslovanje

Ericsson je već tradicionalno veliki izlagač na najznačajnijem događanju u svijetu mobilnih komunikacija, Mobile World Congressu koji se već niz godina održava u Barceloni. Ovdje predstavlja novosti i potencijal za poslovni rast koje omogućuju inovacije u području 5G, IoT i digitalnog poslovanja. Nizom demonstracija tehnoloških postignuća i suradnje s kupcima Ericsson je pokazao kako nadolazeća tehnologija omogućuje maksimiziranje poslovnog potencijala i učinka.

ENT MWC 2018 3

Predsjednik i generalni direktor Ericssona Börje Ekholm u svom se obraćanju novinarima i analitičarima fokusirao na komercijalizaciju 5G. Istaknuo je da će unaprijeđeni mobilni širokopojasni pristup predstavljati prvi široko korišteni 5G korisnički slučaj, na temelju potrebe za efikasnijim mrežama i boljim korisničkim iskustvom. Naveo je tri fundamentalna područja u kojima pružatelji usluga trebaju uspjeti; efikasnost koja donosi nižu cijenu gigabajta, digitalno iskustvo koje unaprjeđuje korisnički doživljaj i smanjuje cijenu te stvaranje novih prihoda na temelju 5G i IoT korisničkih slučajeva.

borje-ekholm

Ekholm ističe: „Nakon mnogo godina rada na standardizaciji i razvoju tehnologije, 5G ulazi u komercijalnu fazu. Ericsson je do sada potpisao 38 memoranduma razumijevanja s pružateljima usluga za testni rad. Štoviše, potpisali smo više ugovora s isporukom do kraja ove godine.“

Delegacija Ericssona Nikole Tesle imala je također vrlo ispunjen radni kalendar. Od susreta s najvišim Ericssonovim rukovodstvom, regulatorima i kupcima do niza medijskih aktivnosti. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle naglašava: „U našim susretima s kupcima predstavljamo Ericssonov portfelj i različite korisničke slučajeve vezane uz 5G i rast Interneta stvari. Kupci su iznimno zainteresirani i došlo je do zanimljivih diskusija i dogovora o konkretnim aktivnostima. Od velikog interesa su i digitalna transformacija, komunikacija u području nacionalne i javne sigurnosti, odsječci mreže u 5G, inovativna rješenja za tvornice budućnosti…“

U razgovorima s ključnim hrvatskim tehnološkim medijima predsjednica Ericssona Nikole Tesle i Hrvoje Benčić, direktor Digitalnih usluga govorili su o različitim kompanijskim rješenjima za raznolike sadašnje i buduće komunikacijske potrebe. Gordana Kovačević je istaknula Ericssonovo tehnološko liderstvo u 5G - jednoj mreži za puno industrija: „Internet stvari ima veliki potencijal za korisnike, a naše kompetencije i niz uspješno ostvarenih velikih projekata čine nas pouzdanim poslovnim partnerom.“

DSC_4962

Na Mobile World Congressu je predstavljeno je i demo rješenje nastalo u Ericsson Garage Croatia. Sustav inteligentne pomoći u brizi za starije osobe razvijen je s ciljem da pruži dodatnu sigurnost te da skrbnicima ili članovima obitelji omogući provjeru je li sve u redu sa starijom osobom koja živi sama. Korištenjem naprednih algoritama za strojno učenje, a na temelju podataka prikupljenih s uređaja, sustav može detektirati obrasce navika starijih osoba koje žive same te obavijestiti članove obitelji ako se dogodi nešto neuobičajeno.

DSC_4966

Temelji se na korištenju jednostavnih uređaja koji su dio standardne ponude gotovo svih rješenja za pametne kuće, poput senzora pokreta, senzora klime, senzora za vrata i prozore, pametnih utičnica i slično. Ne koristi uređaje poput kamera ili mikrofona koji bitno narušavaju privatnost korisnika već jednostavne uređaje koji nisu nametljivi, a postavljaju se u domu starije osobe.

Kao zanimljivost spomenimo da su  kompanijski stručnjaci, uz pomoć proširene stvarnosti (Augmented Reality – AR) omogućili prikazivanje tehničkih i marketinških informacija o Ericssonovom radijskom portfelju kao i prikazivanje zrake koja se, korištenjem  Android/iOS aplikacije i Hololens uređaja, formira u 5G MIMO - naprednu antensku tehnologiju.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->