Nalazite se
Članak
Objavljeno: 14.07.2011. 07:07

Piratstvo 

Dolazi kraj doba besplatnog downloada?

Na najvećem tržištu digitalne glazbe, u SAD-u, dogodila se ogromna promjena, davatelji pristupa internetu priključili su se borbi protiv piratstva.

Dolazi kraj doba besplatnog downloada?

Ili u CD shop ili na stranicu za legalni download

Najveći američki ISP-ovi usuglasili su se s glazbenom i filmskom industrijom o uspostavi novog sustava "copyright upozorenja". Riječ je o upozorenjima kojima je cilj preusmjeriti korisnike interneta s piratstva prema downloadu i streamingu s legitimnih servisa. Za one koji uporno budu ignorirali upozorenja spremaju se i sankcije.

Glazbena industrija dugo je čekala na ovaj korak. Francuska je nešto slično poduzela još 2007. godine, a slijedile su je Južna Koreja i, sasvim nedavno, Novi Zeland. Svi su oni uveli tzv. zakone odgovornosti, prema kojima davatelji pristupa internetu moraju poduzeti proaktivne korake kako bi spriječili kršenje autorskih prava.

 Iako je danas čak 95% downloada glazbe ilegalno, u svijetu postoji čak 470 servisa za prodaju digitalne glazbe 

I u Velikoj Britaniji je usvojen Digital Economy Act, koji bi ukoliko bude uspješno implementiran, morao krenuti sličnim putem. Dogovor koji su postigli najveći američki ISP-ovi je dobrovoljan, no u svim drugim zemljama jedini način za suzbijanje piratstva je donošenje i provođenje zakona.

Sjećate se davnih vremena, kada su se downloadale samo mp3-ce? Danas su žrtve piratstva filmovi, serije, knjige i novine, tako da je sve više zainteresiranih za ovakve modele.

Iako je danas čak 95 posto downloada glazbe ilegalno, u svijetu postoji čak 470 servisa za prodaju digitalne glazbe, od kojih su mnogi (kao što su Spotify i We7) besplatni za korisnika. No bez pravnog okvira samo se rijetki mogu nadati da će dugoročno opstati.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->