Nalazite se
Članak
Objavljeno: 09.12.2022. 11:04

Google 

Chrome dobiva modove za štednju energije i memorije

U sljedećih nekoliko tjedana Google će lansirati dvije nove značajke za svoj Chrome internetski preglednik.

Chrome dobiva modove za štednju energije i memorije

Googleov preglednik Chrome dugo se smatra velikim potrošačem memorije, posebice kada imate mnoštvo otvorenih kartica (tabova), no sada Google planira izdati nadogradnju kako bi optimizirao korištenje memorije, ali i smanjio potrošnju energije, što će od posebne koristi biti svima koji puno vremena provode na laptopu.

S najnovijim izdanjem Chromea za desktop, Google će predstaviti dvije nove postavke performansi: Ušteda memorije i Ušteda energije (Memory Saver i Energy Saver). Google kaže da će vam pri njihovom korištenju Chrome trošiti do 30% manje memorije i produljiti trajanje baterije uređaja.

Chromeov način rada za čuvanje memorije može se ručno isključiti pristupom izborniku s tri točke u gornjem desnom kutu stranice preglednika, a korisnici mogu pronaći kontrolu Memory Saver skrivenu ispod izbornika s tri točke u gornjem desnom kutu prozora preglednika Chrome.

Chromeova prekomjerna upotreba sistemske memorije u prošlosti je ograničavala količinu dostupnu za druge programe koji se izvode na računalu ili drugom uređaju. Problemi su čak doveli do toga da se Chrome bori s predmemorijom podataka za brzi pristup.

Memory Saver radi tako da oslobađa memoriju od kartica koje sustav trenutno ne koristi, tako da aktivne web stranice prve dobivaju memorijske resurse.

S druge strane Chromeov novi način rada za uštedu energije Energy Saver dizajniran je za uštedu baterije ograničavanjem aktivnosti u pozadini i vizualnih efekata za web stranice s animacijama i videozapisima. Način rada Energy Saver aktivira se kada razina baterije uređaja dosegne 20% kapaciteta, rekao je Google u svojem blogu.

Svi korisnici bi nove modove trebali dobiti kroz automatsku nadogradnju Chrome preglednika u sljedeća dva tjedna.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Google Chrome
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->