Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.08.2019. 11:15

Harmony OS 

Video: Huawei službeno predstavio svoj operativni sustav

Novi Huaweijev OS u početku će raditi samo na televizorima, ali će se proširiti na sve platforme.

Video: Huawei službeno predstavio svoj operativni sustav

Huawei je u Kini službeno najavio svoj operativni sustav koji se neće zvati HongMeng niti ARK OS, već Harmony OS.

Novi operativni sustav Huawei je razvio iz čiste nužde, jer ga je na to prisilio trgovinski rat između SAD-a i Kine, zbog čega iduće generacije njegovih uređaja više neće smjeti koristiti Googleov Android kao ni Microsoftove Windowse.

Prvi uređaj koji će dobiti novi OS biti će Huaweijev pametni televizor Honor Vision TV, no Huawei ga je napravio tako da se može prilagoditi i na druge platforme poput pametnih telefona i laptopa kao što možete vidjeti u ovom videu.

Huawei je otkrio da Harmony OS koristi "micro-kernel" poput Androida, što znači da je kernel izrađen samo s nužnim driverima i komponentama koje će ga učiniti "laganim", kako bi mogao biti vrlo brz na uređajima koje će pogoniti. Huawei zapravo tvrdi da je novi OS brži od Androida jer su različiti dijelovi operativnog sustava poput koda za kamere i senzore napravljeni kroz samo jedan layer, no u to ćemo se moći uvjeriti tek kada dođemo u mogućnost testirati prve uređaje na kojima će se naći.

kv2

Huawei je za developere namijenio alat pod nazivom ARK Compiler, koji će se koristiti za kompajliranje drugih programskih jezika za Harmony, što bi im trebalo znatno olakšati izradu aplikacija, a glavna stvar je što će novi OS u skoroj budućnosti biti open-sourceVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->