Nalazite se
Članak
Objavljeno: 18.12.2015. 09:56

Prijevara 

Besplatna Windows 10 nadogradnja za 560 kn

Tvrtka koja se bavi tehničkom podrškom od korisnika traži plaćanje Windows 10 nadogradnje.

Besplatna Windows 10 nadogradnja za 560 kn

Koliko god Microsoft mjesecima objašnjavao korisnicima da su nadogradnje Windows 7 i Windows 8.1 računala besplatne, to ne znači da su svi instalirali novi operativni sustav bez plaćanja.

Naime, legitimna tvrtka iz New Yorka pod nazivom iYogi koja nudi usluge tehničke podrške, prodala je besplatnu nadogradnju po cijeni od 80 dolara (560 kn) određenom broju korisnika, na što je ovih dana reagiralo državno odvjetništvo savezne države Washington, koje je protiv nje pokrenulo sudsku tužbu.

iYogi je djelovao na isti način kao mnogi drugi "scammeri" koji nude tehničku podršku, a kada bi ih korisnici kontaktirali, predstavljali su se kao zastupnici velikih ICT tvrtki poput Microsofta, Applea i HP-a.

Nakon što bi uspostavili daljinski pristup korisnikovom računalu, članovi tima tehničke podrške su ga nastojali uvjeriti da mu je PC zaražen, te ponudili profesionalni sustav za čišćenje od malwarea koji su dakako naplaćivali, a godišnja pretplata na njihove usluge iznosi 369 dolara (2.650 kn).

U optužnom prijedlogu se navodi da je iYogi također nagovarao korisnike na nadogradnju OS-a na Windows 10, jer bi im se u protivnom računalo moglo oštetiti, te im je pokušavao prodati operativni sustav za 80 dolara, bez obzira na to što Microsoft nudi besplatnu nadogradnju.

Microsoft je pozdravio ovaj potez državnog odvjetništva, jer je u posljednje vrijeme njegovo ime često korišteno od strane tvrtki za tehničku podršku za potrebe prijevara širom svijeta.

"Pozdravljamo potez glavnog ureda državnog odvjetništva države Washington, koji nastoji zaštititi korisnike od prijevara s tehničkom podrškom, koje su u posljednjim godinama poprimile razine epidemije", izjavio je Brad Smith, šef pravnog odjela Microsofta. "U proteklih 18 mjeseci, Microsoft je primio 180.000 poziva korisnika koji su izvještavali o takvim prijevarama. Današnja objava je vrlo važan korak u rješavanju tog problema koji negativno utječe na većinu ranjivih segmenata našeg društva", dodaje.

Ukratko rečeno, ako vam to još uvijek nije 100 posto jasno, znajte da je nadogradnja vašeg računala na Windows 10 u potpunosti besplatna, pa sve eventualne poruke i mailove koje vam eventualno stignu od strane nekakvih servisa za tehničku podršku koji tvrde drugačije, izbrišite ili ignorirajte. 

Izvor: Geekwire

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->