Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Laserski top ulazi u aktivnu službu američke vojske
Članak
Objavljeno: 09.04.2013. 16:26

LaWS 

VIDEO: Laserski top ulazi u aktivnu službu američke vojske

Iduće godine američka mornarica će prvi puta uvesti lasersko naoružanje u jednu operativnu jedinicu.

VIDEO: Laserski top ulazi u aktivnu službu američke vojske

Američka mornarica već nekoliko godina razvija lasersko naoružanje, odnosno sustav pod imenom LaWS (Laser Weapon System), koji je zasad probno instaliran na raketni razarač USS Dewey, te služi kao demonstrator nove laserske tehnologije i testira se unutar američkih teritorijalnih voda.

Nakon uspješnih testova tijekom kojih su ovim laserom uništavani čamci i manji brodovi raznih veličina, uspješno je savladan još jedan "ratni ispit", rušenje bespilotnog zrakoplova.

Nakon tog testa, čelnici američke vojske kažu kako je LaWS spreman za ugradnju u brod USS Ponce koji se koristi kao amfibijski transportni dok, stacioniran u Perzijskom zaljevu.

Do ugradnje će doći tijekom 2014. godine, a USS Ponce će tako postati prvi operativni brod koji će dobiti lasersko oružje.

Osim mogućnosti uništavanja meta, LaWS posjeduje i sustav koji je u stanju "zaslijepiti" senzore neprijateljskih bespilotnih letjelica i špijunskih zrakoplova bez nanošenja fizičke štete.

Cijena LaWS sustava trenutno iznosi 32 milijuna dolara, no očekuje se da će biti znatno jeftiniji kada se počne "serijski" ugrađivati u američku flotu, a šef istraživanja viceadmiral Mathew Klunder predviđa da će jedan hitac ovog laserskog topa koštati oko 1 dolar.

Mada ovo nije ono moćno lasersko oružje koje je američka vojska htjela koristiti za uništavanje interkontinentalnih projektila (projekt Svemirski štit), LaWS je očito dovoljno učinkovit da ga se počne koristiti u operativne svrhe. 

VIDEO: Rušenje bespilotnog zrakoplova i animacija "zasljepljivanja" senzoraVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->