Nalazite se
  • Pop Tech
  • eBee, "ozbiljna" mala bespilotna letjelica za svakoga
Članak
Objavljeno: 19.01.2013. 09:50

CES 2013. 

eBee, "ozbiljna" mala bespilotna letjelica za svakoga

Tvrtka Parrot je na proteklom CES sajmu prikazala svoju novu letjelicu za nadzor i mapiranje.

eBee, "ozbiljna" mala bespilotna letjelica za svakoga

Za tvrtku Parrot ste vjerojatno čuli u vezi njihovih AR.Drone quadcoptera, zanimljivih igračaka koje smo i mi u redakciji Vidija imali priliku testirati.

Njihov novi proizvod koji bi se trebao uskoro naći na tržištu naziva se eBee, a predstavlja mali električni avion koji posjeduje kameru, te dolazi uz vrlo zanimljiv softver eMotion 2 koji služi za upravljanje i praćenje leta eBeea, kao i za snimanje tla nad kojim leti.

Sama letjelica u sebi posjeduje i GPS sustav, pa vam je uz pomoć Google mapa koje unesete u softver moguće točno isprogramirati njegov let zadanom putanjom. Za razliku od AR.Dronea, čije baterije su u stanju izdržati tek nekih desetak minuta leta, motor eBeea bi prema tvrdnjama autora trebao omogućiti čak 45 minuta leta prije nego se baterije isprazne, ponajviše zahvaljujući njegovom jedinstvenom aerodinamičnom obliku krila svijenih prema naprijed, koja stvaraju minimalan otpor tijekom leta.

Naravno, logično je da 4 rotora quadcoptera izvlače više struje u odnosu na jednu elisu aviona kojem krila pomažu u letu, no ovo je možda i glavna prednost eBeea pred njim, pa stoga ne čudi što Parrot za ovu letjelicu kaže kako se može koristiti u "profesionalne svrhe" nadzora i mapiranja terena za potrebe sigurnosnih agencija, geodetskih tvrtki, arhitekata i urbanih planera, kao i za ispitivanje područja pogođenih katastrofama.

Cijena eBeea još nije poznata, a tehničke detalje potražite na ovoj poveznici: http://www.sensefly.com/products/ebee

Vezani sadržaji
Ključne riječi Parrot CES 2013 eBee avion AR.Drone
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->