Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Pametni sat s GPS navigacijom na Linuxu
Članak
Objavljeno: 04.01.2013. 13:44

Leikr Linux Watch 

VIDEO: Pametni sat s GPS navigacijom na Linuxu

Sportašima, rekreativcima i ljubiteljima prirode dolazi vrlo zanimljiv pametni sat koji radi na OS-u otvorenog koda.

VIDEO: Pametni sat s GPS navigacijom na Linuxu

U posljednje vrijeme pojavljuje se sve veći broj pametnih ručnih satova koji uglavnom rade u sprezi s pametnim telefonom, te na svojem zaslonu prikazuju njihove aplikacije. Nedavno smo pisali da se na to tržište želi ugurati i Apple, no ovih smo dana na Kickstarteru primijetili jedan posebno zanimljiv gadget iz domene ručnih satova, Leikr Linux Watch.

Naime, ekipa iz tvrtke Leikr, koja se sastoji od inženjera koji su svoje znanje stjecali u Nokiji, izradila je prilično impresivan ručni sat koji radi na Linuxu, a za razliku od većine drugih projekata na popularnom portalu za prikupljanje investicija, njihov gadget je u potpunosti dovršen, te se traže samo sredstva za pokretanje masovne proizvodnje.

Najzanimljivija karakteristika sata je poboljšana GPS konektivnost. Inženjeri Leikra su otkrili kako GPS u drugim uređajima "pati" od dugog vremena potrebnog za spajanje na GPS mrežu, te su svojim inovacijama taj problem uspješno riješili, što uvelike poboljšava GPS navigaciju i omogućuje praćenje vašeg kretanja u realnom vremenu, što znači da su podaci o vašoj brzini i smjeru kretanja precizniji od svih drugih GPS sustava na tržištu. Ta karakteristika omogućuje sportašima i rekreativcima da između ostaloga svoju brzinu trčanja, hoda, vožnje ili plivanja mjere pomoću GPS praćenja, čime mogu točno znati gdje i kako se kreću na bilo kojoj dionici staze.

Pored toga ovaj sat omogućuje preuzimanje sustava personaliziranih vježbi s web stranice proizvođača, a Leikr će vam, kako kažu, "tijekom vježbanja pomoći u svakom koraku".

Autori su također mislili i na potrošnju energije, stoga su softver izveli u kombinaciji Linux OS-a i Qt application frameworka, a sat također posjeduje i bežičnu sinkronizaciju, ergonomsko kućište, kao i Gorilla Glas zaštitu ekrana.

Hardver je također prilično impresivan. U ovom satu se nalazi 500 MHz Arm Cortex A8 procesor, 2-inčni TFT 320×240 ekran u boji s 11% refleksije, 8 GB prostora za pohranu podataka, BlueTooth 3.0, WIFI 802.11 b/g/n, USB 2.0, te BT remen za mjerenje pulsa.

Ukoliko se odlučite na financiranje projekta preko Kickstartera i masovna proizvodnja krene u realizaciju, sat možete dobiti po cijeni (donacije) od 149 dolara (860 kn).

VIDEO: Leikr Linux sat

Vezani sadržaji
Ključne riječi GPS Linux Leikr ručni sat
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->