Nalazite se
  • Pop Tech
  • Video: DeltaWing Nissan na testnoj vožnji
Članak
Objavljeno: 20.04.2012. 15:52

BatMobile 

Video: DeltaWing Nissan na testnoj vožnji

Nissan je svoje revolucionarno trkaće vozilo izveo na trkaću stazu Snetterton

Video: DeltaWing Nissan na testnoj vožnji

Svi koji su ovih dana mogli prisustvovati testnim vožnjama Nissan DeltaWing prototipa trkaćeg automobila, kažu da je ovo Batmobil iz pakla.

Ultra aerodinamični prototip se iz razvojnih studija Nissana preselio s trkaće daske na trkaće staze i prvi je puta prikazan u vožnji u Europi, a ove će godine sudjelovati na utrci 24 sata Le Mansa. Mnogi stručnjaci predviđaju kako bi mogao u potpunosti promijeniti lice trkaćeg sporta današnjice.

dw1

Izgledom koji podsjeća na mješavinu Batmobilea i legendarnog špijunskog zrakoplova SR-71 Blackbird, ovaj automobil je jedinstvena pojava na trkaćoj stazi, a osim "šišmišolikog" izgleda, doista neobično djeluju i prednji kotači Michelina koji su debljine od samo 10,2 cm, pa bi se prije mogli smjestiti na neki moped ili bicikl, nego na automobil najbrže klase namijenjen za utrkivanje.

dw4

Vozač sjedi sasvim odostraga, gotovo iznad zadnje osovine, a automobil je izuzetno lagan (oko 650 kg s punim tankom i vozačem), te posjeduje stražnji pogon, a izvrstan odnos aerodinamičnih svojstava i male težine mu daje izuzetno dobar downforce i fantastične karakteristike upravljivosti.

dw6

Mada se u njega može ugraditi znatno jači motor, model koji će sudjelovati izvan konkurencije (neće biti u konkurenciji za nagrade) u Le Mansu, posjedovat će četverocilindarski 1.6 motor s direktnim ubrizgavanjem i turbopunjačem, koji će mu dati 300 konja snage.

dw otraga

Prema riječima jednog od testnih vozača, Marina Franchittija, "tajna aerodinamičnosti će mu omogućiti postizanje bržih krugova od dvostruko jačih i dvostruko težih automobila na stazi, uz dvostruko manju potrošnju goriva".

dw5

Zanimljivo je kako je Nissan želio prijaviti DeltaWing na utrke IndyCara, no američka trkaća organizacija ga je odbacila jer ima "previše radikalan dizajn".

Tko zna, možda ćemo ovog šišmiša uskoro gledati u nekoj od predstojećih sezona Formule 1.

VIDEO – Vozite se uz Marina Franchittija

VIDEO – Nissan DeltaWingVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->