Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Uskoro samostalna izložba robotske portretistice
Članak
Objavljeno: 09.06.2019. 12:58

Ai-Da 

VIDEO: Uskoro samostalna izložba robotske portretistice

Ai-Da je u stanju crtati ono što vidi svojim očima u koje su ugrađene kamere.

VIDEO: Uskoro samostalna izložba robotske portretistice

Mada se većina znanstvenika i inženjera slaže da humanoidni roboti koji se razvijaju s idejom da budu čim više slični ljudima nisu dovoljno učinkoviti za opću primjenu, većinu ljudi puno više puno više fasciniraju nego oni koji izgledaju kao ono što zapravo i jesu - strojevi.

Idući tjedan u Oxfordu se održava neobična izložba pod nazivom Unsecured Futures, prva samostalna izložba jednog robota, točnije robotice umjetnice pod imenom Ai-Da, koja je ime dobila po britanskoj matematičarki iz 19 stoljeća Adi Lovelace.

Roboticu je izradila robotička tvrtka Engineered Arts, dok su inženjeri iz Leedsa izradili njezinu ruku kojom crta. Glavu i torzo robotice prekriva koža ispod koje se nalaze pokretači koji omogućuju facijalnu mimiku i gestikulacije prilikom govora, dok joj se u očima nalaze kamere koje omogućuju da crta ono u što gleda uz pomoć algoritama strojnog učenja. Zahvaljujući AI-u Ai-Da je u stanju crtati ljudske portrete, ali i apstraktne slike koje se temelje na primjerima iz okoliša i baze podataka, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Mada se ne može govoriti da je robotica doista umjetnica, jer ima brojna ograničenja i ne može izvlačiti ideje iz mašte poput čovjeka, niti je razvila svoj vlastiti originalni stil, njezin kreator Aidan Meller kaže da je ovo "novi pionirski umjetnički AI pokret", koji istražuje granice između AI-a, tehnologije i organskog života. Osim gledanja slika posjetiteljima izložbe će se omogućiti i razgovaranje s AI umjetnicom, pa neki kažu da ćemo tako najbolje saznati radi li se o doista nekom kreativnom robotu ili samo skupom printeru.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam