Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Robot za branje malina
Članak
Objavljeno: 04.06.2019. 15:23

Fieldwork Robotics 

VIDEO: Robot za branje malina

Tvrtka Fieldwork Robotics završila inicijalni test robota za branje mekanog voća.

VIDEO: Robot za branje malina

Robotičar i znanstvenik dr. Martin Stoelen, profesor na Školi računarstva, elektronike i matematike na Sveučilištu u Plymouthu, osnovao je spinoff tvrtku Fieldwork Robotics, s ciljem da razvije "vojsku" robota berača voća i povrća. Ovih dana njegova tvrtka je uspješno dovršila inicijalno testiranje robota specijaliziranog za branje malina, koje se provelo na poljima farme West Sussex, industrijskog partnera Fieldwork Roboticsa, vodećeg uzgajivača voća u Velikoj Britaniji Hall Hunter Partnership, koji opskrbljuje velike lance Marks & Spencer, Tesco i Waitrose.

Podaci s ovog testiranja poslužit će u daljem razvoju robota koji bi završno testiranje trebao odraditi krajem ove godine, kako bi tijekom 2020. službeno postao profesionalni berač voća. 

Fieldwork se u ovom testu fokusirao na maline, jer su one vrlo teške za berbu, obzirom da su puno osjetljivije i nježnije od drugog mekanog voća i rastu u grmovima s kompleksnim raslinjem i u nejednakim razmacima, što znači da je bilo potrebno razviti vrlo precizan i osjetljiv AI sustav koji će robotima omogućiti obavljanje te delikatne zadaće, kao što možete vidjeti u ovom videu.  

Kada se robot pokaže uspješnim u berbi malina, moći će se jednostavno prenamijeniti za berbu svog drugog mekanog voća i povrća za potrebe velikih proizvođača poljoprivrednih proizvoda. Paralelno s razvojem ovog robota Stoelen i njegova tvrtka razvijaju robota specijaliziranog za berbu rajčica, kojeg rade za jednu veliku kinesku farmu.

Mišljenja smo da bi trebali napraviti i jednog za branje mandarina, obzirom da našim proizvođačima svake godine propadnu velike količine tog voća zbog nedostatka berača.    Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->