Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Roboauto ruši svjetski brzinski rekord
Članak
Objavljeno: 30.04.2022. 10:53

PoliMOVE 

VIDEO: Roboauto ruši svjetski brzinski rekord

Potpuno autonomni bolid srušio je svjetski brzinski rekord za automobile robote na pisti Space Shuttlea.

VIDEO: Roboauto ruši svjetski brzinski rekord

Tim talijanskog sveučilišta Politecnico di Milano, pod nazivom PoliMOVE, na pistu Space Shuttlea u NASA-inom svemirskom centru Kennedy, doveo je svoj potpuno robotizirani bolid AV-21 koji je izradila tvrtka Dallara i s njime srušio svjetski brzinski rekord za automobile robote, postigavši brzinu vožnje od 309,3 km/h, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Time je talijanski tim srušio prijašnji svjetski rekord od 282,42 km/h koji je držao Roborace.

"Ova testna vožnja bila je uzbudljiva i oduševljeni smo svjetskim rekordom, ali također i uzbuđeni činjenicom da će svi podaci biti dostupni svima, a industrija će imati koristi od našeg rada i učenja," rekao je profesor Sergio Savaresi, voditelj tima iz Politecnico di Milano.

"Automobilom su upravljali samo algoritmi, gdje je preciznost najvažnija, a svaka mala pogreška u predviđanju mogla je stvoriti potpuno drugačiji ishod", rekao je profesor Savaresi.

Sam automobil je AV-21 izrađen u Dallari koji je naknadno opremljen hardverom i kontrolama kako bi se omogućila automatizacija. To uključuje tri Luminar Hydra LiDAR senzora, koji omogućuju sigurnu autonomiju pri velikim brzinama.

Za nekoliko dana tim će pokušati ponoviti podvig u Atlanti, no ovaj puta na trkaćoj stazi, a ne na ravnoj.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->