Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Revolucionarna letjelica s vertikalnim uzlijetanjem
Članak
Objavljeno: 15.02.2015. 13:40

ICeU Spectres 

VIDEO: Revolucionarna letjelica s vertikalnim uzlijetanjem

Američki entuzijast želi izraditi jednu od najneobičnijih letjelica u povijesti avijacije.

VIDEO: Revolucionarna letjelica s vertikalnim uzlijetanjem

Scott Edsall je prije dosta godina izradio osnovni dizajn letjelice s vertikalnim uzlijetanjem i slijetanjem pod nazivom ICeU Spectres, no tek je prošle godine projekt krenuo u stvarnu realizaciju, pa je izradio i prvi prototip.

Kako navodi, glavni razlog što se odlučio upustiti u jedan tako kompleksan projekt je njegova kćerkica Pixie, koja ga je podržavala i poticala na dalji rad, pa je stoga njoj dao glavnu ulogu "glumice" u promotivnom videu (dolje) kojim predstavlja kampanju na Kickstarteru, kojom želi prikupljati sredstva za dalji razvoj ove neobične letjelice.

Spectres skica

Spectres donosi napredan kompozitni dizajn s tijelom od ugljičnih vlakana i aluminijskim sustavom rotora, te brojnim komponentama od titanija.

Rotori se mogu okretati prema naprijed i prema nazad za 90 stupnjeva, čime omogućuju vertikalno uzlijetanje i slijetanje, a zahvaljujući mogućnosti bočnog zakretanja za 10 stupnjeva omogućuju kretanje letjelice u svim smjerovima.

Scott je u međuvremenu zamijenio teški Allison turbomlazni motor s ekonomičnijim dvoklipnim motorom, a letjelica je opremljena padobranskim sustavom za slučaj hitnosti, odnosno za sigurno spuštanje pri eventualnom kvaru motora.

Osnovna konstrukcija letjelice u sebi sadrži i gorive ćelije koje bi trebale letjelici pružiti veliki dolet, a posjedovat će i sustav za samostabilizaciju pomoću žiroskopa i akcelometara u suradnji s GPS-om.

Edsall navodi da bi Spectres trebao postati stabilna platforma koja će se moći koristiti za razne namjene poput nadzora, akcija potrage, spašavanja i zračno snimanje. 

Obzirom da je projekt stigao u fazu u kojoj Scott više ne može razvijati letjelicu sam, pokrenuo je kampanju na Kickstarteru, kojom je osnovni cilj prikupiti 100.000 dolara kako bi za početak došao u mogućnost testiranja vertikalnog uzlijetanja, te angažirao suradnike koji će mu pomoći u dotjerivanju svih sustava, uključujući računalni sustav koji će služiti za automatsko upravljanje stabilizacijom tijekom leta.

Moramo reći da ova letjelica izgleda doista revolucionarno, pa mu želimo puno uspjeha da dođe u priliku ostvariti svoj san i razveseliti Pixie. 

Izvor: Kickstarter

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->