Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Protetske ruke s osjećajem dodira
Članak
Objavljeno: 12.02.2015. 10:52

DARPA 

VIDEO: Protetske ruke s osjećajem dodira

Američka znanstvena vojna agencija objavila je napredak u razvoju protetskih ruku koje će pružati osjećaj dodira poput pravih.

VIDEO: Protetske ruke s osjećajem dodira

DARPA već neko vrijeme radi na sustavu koji će omogućiti protetskim rukama osjećaj dodira. Projekt pod nazivom HAPTIX (Hand Proprioception and Touch Interfaces) razvija se u suradnji s 4 sveučilišta, dvije medicinske znanstvene neprofitne organizacije i dva komercijalna partnera koji proizvode elektromedicinsku opremu.

U svojem izviješću DARPA navodi da je napravljen veliki napredak, no prije nego što se sustav nađe u stvarnim protetskim udovima, svi timovi će testirati vlastita rješenja u virtualnom okruženju pomoću simulacijskog softvera (video dolje).

Njihovo protetsko sučelje će osim stvaranja osjećaja dodira na protetskim rukama, eliminirati i pojavu takozvanog "fantomskog uda", s čime, kako kažu, probleme ima oko 80 posto amputiranih osoba.

DARPA je članovima svih 8 istraživačkih timova omogućila nezavisni razvoj svojih projekata, nakon čega će biti odabrani oni koji će ući u drugu fazu financiranja i razvoja, dok je konačni cilj da se do nosive i "FDA-odobrene" protetike s osjećajem dodira dođe za 4 godine. 

Izvor: DARPA

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->