Nalazite se
  • Pop Tech
  • Roboti i strojno učenje u proizvodnji hrane
Članak
Objavljeno: 28.03.2018. 14:03

Alphabet X 

Roboti i strojno učenje u proizvodnji hrane

Novi Googleov (Alphabetov) odjel X želi koristiti AI za poboljšanje proizvodnje hrane.

Roboti i strojno učenje u proizvodnji hrane

Ljubiteljima zdrave hrane kojima se diže kosa na glavi kada čuju izraz "genetski modificirano" možda se neće dopasti ni ono čime se bavi Alphabet X, novi laboratorij tvrtke Alphabet koja upravlja Google brandom, mada mi smatramo da je to zapravo pozitivna stvar.

Šef laboratorija Astro Teller izjavio je za MIT Technology Review kako će Alphabet X za poboljšanje učinkovitosti proizvodnje hrane koristiti umjetnu inteligenciju u kombinaciji s dronovima i robotima. AI će između ostaloga nastojati ustanoviti kada je recimo idealno vrijeme za razne poljoprivredne radove poput sjetve, oranja i berbe, a posebno bi trebao biti koristan na farmama u područjima na kojima je zbog utjecaja posljedica klimatskih promjena teško dobiti točnu vremensku prognozu.  

Jasno je da ovo nije namijenjeno malim OPG-ovima već velikim poljoprivrednih koncernima, za koje je jedno istraživanje UN-a ukazalo na 20-40 posto gubitka u prinosima svake godine zbog bolesti i štetočina, a čak i te najveće farme imaju velikih problema sa slabim urodom i lošom kvalitetom hrane. Stoga bi AI trebao smanjiti gubitke, povećati količine i kvalitetu, jer je pitanje kako nahraniti ljudsku populaciju jedno od najozbiljnijih kojim se bavi današnji svijet. 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam