Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Mali SpotMini roboti vuku višetonski kamion
Članak
Objavljeno: 22.04.2019. 10:45

Boston Dynamics 

VIDEO: Mali SpotMini roboti vuku višetonski kamion

Boston Dynamics demonstrira zajednički rad i snagu malih robota težine od 30 kg.

VIDEO: Mali SpotMini roboti vuku višetonski kamion

Robotička tvrtka Boston Dynamics nakon višegodišnjeg razvoj će uskoro u prodaju lansirati male SpotMini robote težine od 30 kg koji će se koristiti za akcije spašavanja, u vatrogasnim i policijskim zadaćama, kao i u građevinskim tvrtkama, gdje će surađivati s ljudima.

Kako bi demonstrirali mogućnosti koje nudi istovremeni složni rad više robota u jednoj zadaći, inženjeri Boston Dynamicsa su 10 robota spojili u "zapregu" i koristili ih za vuču višetonskog kamiona na cesti s usponom od jednog stupnja, kao što možete vidjeti u ovom videu.

SpotMini roboti se kreću na električni pogon i imaju autonomiju do 90 minuta s jednim punjenjem baterija, koriste se računalnim vidom pomoću "3D vision" kamera te su opremljeni brojnim senzorima koji im omogućuju navigaciju, izbjegavanje prepreka te manipulaciju s raznim objektima.

Boston Dynamics kaže da je SpotMini najtiši robot kojeg su ikada napravili i potpuno je spreman za isporuke širom svijeta, no ne navode koja će mu biti cijena.

Što se tiče spretnosti i mogućnosti primjene, mali roboti su u stanju prenositi teret težine do 15 kg, imaju ruku kojom mogu manipulirati objektima, otvarati vrata i okretati ventile, mogu se penjati uza stepenice, hodati preko teško prohodnog terena te samostalno ustajati u slučaju da padnu i da se prevrnu.

Zasad još nije poznato tko će ih prvi zaposliti i što će konkretno raditi no Boston Dynamics kaže da ima veliki broj upita zainteresiranih tvrtki i organizacija.

Vezani sadržaji
Ključne riječi roboti Boston Dynamics SpotMini
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->