Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Robot za recikliranje razvrstava smeće dodirom
Članak
Objavljeno: 11.04.2019. 11:11

RoCycle 

VIDEO: Robot za recikliranje razvrstava smeće dodirom

MIT predstavio robota koji može dodirom prepoznavati i odvajati plastiku, papir i metal.

VIDEO: Robot za recikliranje razvrstava smeće dodirom

Ako ne spadate u mali postotak ljudi koji uvijek razmišljaju o recikliranju sekundarnih sirovina i očuvanju prirode, pa odvajaju plastiku, papir, staklo, metal i druge materijale prilikom bacanja smeća, vjerojatno će vas veseliti da ne baš lijepi posao ručnog odvajanja otpada kojim se bave komunalci sada može obavljati robot.

Znanstvenici MIT CSAIL laboratorija proizveli su robota pod nazivom RoCycle, opremljenog senzorom koji može prepoznati veličinu objekta i dva senzora koji reagiraju na pritisak, pa je u stanju dodirom prepoznati radi li se o papiru ili plastici, jer mu AI govori kakav je povratni "osjećaj" pritiskanja raznovrsnih materijala, temeljem čega može razvrstati jedno od drugoga, a pored toga u stanju je detektirati i prisutnost metala, obzirom da senzori mogu provoditi struju, kao što možete vidjeti u ovom videu.  

Ruke robota su izrađene od specijalnih materijala pod nazivom "auxetics" kojima su strukturni elementi presavijeni u opuštenom stanju, no kada se primjenjuje istezanje, razvijaju se i rastu u veličini. Svaki robotov prst uključuje ljevoruku i desnoruku "auxetiku", kojom se omogućuje puno više dinamike u kretanju nego kod drugih "mekanih" robota čije ruke koriste zračne pumpe i kompresore.

RoCycle robote nećete tako brzo vidjeti u reciklažnim dvorištima, jer su 85% točni sa stacionarnim objektima, dok im točnost u odvajanju sirovina pada na 63% kada rade na simuliranoj pokretnoj traci kakva se obično koristi u procesu razvrstavanja sirovina iz otpada.

Stoga će znanstvenici robota prvo poboljšati i opremiti ga sustavom vizualnog prepoznavanja objekata kako bi jednog dana doista mogao zamijeniti radnike koji rade u reciklaži, te ubrzati i pojeftiniti procese kojima će reciklirati otpad i smanjiti zagađenje prirode.   

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam