Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Kiborg DJ želi stvarati glazbu mislima
Članak
Objavljeno: 24.02.2020. 15:24

Synlimb 

VIDEO: Kiborg DJ želi stvarati glazbu mislima

Njemački DJ je izradio prototip uređaja koji mu omogućuje spajanja batrljka ruke direktno na sintesajzer.

VIDEO: Kiborg DJ želi stvarati glazbu mislima

Bertolt Meyer je njemački profesor psihologije kojem je sekundarno zanimanje DJ elektronske glazbe, a rođen je bez polovice lijeve ruke.

Od ranog djetinjstva Meyer koristi protetske ruke razne kvalitete i raznih mogućnosti ovisno o dostupnim tehnologijama, a od 2009. posjeduje bioničku i-limb ruku škotske tvrtke Touch Bionics koja mu omogućuje izvođenje velikog broja pokreta, zahvata kao da posjeduje pravu i zdravu ruku.

No za bavljenje elektronskom glazbom, čak ni ta sofisticirana ruka mu nije bile dobra, jer ne može brzo manipulirati sićušnim gumbima i prekidačima, pa je došao na ideju direktno spojiti batrljak ruke na sintesajzer i izvoditi glazbu na sličan način kao što pokreće bioničku ruku pomoću električnih impulsa.

U tome mu je pomogla tvrtka KOMA Elektronik iz Berlina, koja mu je prema narudžbi napravila razvojnu pločicu koja služi kao sučelje za povezivanje batrljka sa sintesajzerom.

Meyer kaže kako mu je teško opisati na koji način funkcionira "sviranje" sintesajzera na ovaj način i kaže da on osobno ima osjećaj kao da svira mislima, iako to tehnički gledano nije baš tako, kao što objašnjava u ovom videu.

Trenutni prototip ovog sustava koji je nazvao SynLimb ne omogućuje mu da izvodi elektronsku glazbu na kompleksan način, jer na sučelje zasad može spojiti samo dva inputa, pa je u stanju električnim impulsima mišića gornjeg dijela ruke upravljati voltažom za upravljanje modularnim sintesajzerom na dva načina, jedan za upravljanje sampleom i drugi za mijenjanje visina tona (pitch). Meyer vjeruje da će daljim razvojem SynLimba biti u mogućnosti izvođenja znatno složenije glazbe, pa će svaku novu iteraciju dokumentirati na svojem YouTube kanalu.

Zahvaljujući ovom projektu, već je dobio nadimak Cyborg DJ koji ga ne vrijeđa već inspirira da nastavi dalje razvijati sintesajzer-ruku.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->