Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Fordov prozor prenosi sliku slijepima
Članak
Objavljeno: 06.05.2018. 12:43

Feel the View 

VIDEO: Fordov prozor prenosi sliku slijepima

Talijanska divizija Forda radi na tehnologiji koja omogućuje slijepim osobama taktilni pogled izvan auta.

VIDEO: Fordov prozor prenosi sliku slijepima

Fordova podružnica u Italiji u suradnji s agencijom GTB Rome, razvija tehnologiju koja omogućuje slijepim i slabovidnim osobama da kroz prozor auta dožive pogled na vanjski svijet pomoću taktilnih osjećaja.

Tehnologija pod nazivom "Feel the View" smještena je u uređaj spojen na gornji dio vjetrobrana automobila. Pritiskom na gumb vozač može snimiti fotografiju trenutnog okoliša izvan auta, a potom se slika u boji konvertira u crnobijelu ilustraciju. Zahvaljujući specijalnim LED-icama na uređaju, prozor automobila postaje zaslon na kojem svaka druga nijansa sive vibracijama stvara drugačiji haptički feedback osobi koja "gleda" prstima, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Uređaj je u stanju stvarati 255 vibracija različitog intenziteta kako bi prikazao čim više nijansi koje predstavljaju sliku. Unutar vozila nalazi se i glasovno sučelje koje slabovidnom ili slijepom putniku nudi širi kontekst onoga što gleda prstima.  

Ford za sada još nema konkretne planove za ugrađivanje Feel the Viewa u svoje automobile, no kaže kako bi se tehnologija mogla koristiti i izvan vozila, pa će omogućivati slijepima taktilno gledanje slike na svim uređajima sa zaslonima, kao i na ogledalima.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam