Nalazite se
  • Pop Tech
  • U znaku umjetne inteligencije, Assistanta i novog Androida
Članak
Objavljeno: 09.05.2018. 13:17

Google I/O 

U znaku umjetne inteligencije, Assistanta i novog Androida

Održan prvi dan Googleove I/O konferencije

U znaku umjetne inteligencije, Assistanta i novog Androida

Developerska konferencija Google I/O već je prvi dan donijela zanimljive informacije – Google Research rebrendiran je u Google AI što mnogo govori o tijeku ostatka konferencije, a predstavljen je i developer preview novog Androida P.

Upravo je novi Android bio highlight dosadašnje konferencije. Prvi developerski preview dostupan je od početka ožujka, dok bi alpha debi mogla doživjeti krajem ove godine s izlaskom Pixela 3.

Zasad funkcionira sa sljedećim mobilnim uređajima:
Google Pixel, Pixel XL, Pixel 2 i 2 XL
Nokia 7 Plus
Vivo X21UD i X21
Xiaomi Mi Mix 2S
Sony Xperia XZ2
Oppo R15 Pro
The Essential Phone
OnePlus 6 (uskoro)

Ukoliko posjedujete jedan od ovih uređaja možete isprobati beta inačicu prateći smjernice putem poveznice.

Glavna značajka je prilagodljiv život baterije koji uz pomoć AI-a omogućava uređaju učenje korisničkih navika pri korištenju aplikacija. Uz to, predviđene i učestalo korištene aplikacije bit će smještene u gornjem redu u app draweru.

Zanimljiva promjena je i pomicanje slidera glasnoće na desnu stranu ekrana zbog lakšeg baratanja desnom rukom, no ljevaci bi mogli imati problema s korištenjem ukoliko ne ponude rješenje micanja slidera na lijevu stranu.

Dosadašnje tri glavne navigacijske i funkcionalne tipke bit će zamijenjene home i back tipkama zbog Googleova plana da korisničko sučelje učini što preglednijim i jednostavnijim za „all-screen“ uređaje. Cijela horizontalna linija na kojoj će biti smještene tipke služit će za swipeanje kroz najčešće korištene aplikacije te za navigaciju kroz sučelje.

Od velikih vizualnih promjena valja istaknuti oštriji tekst i obojane menije, a vrijeme je istaknuto na gornjoj lijevoj strani. Developeri će duboko u postavkama zaslona naći simulirani „notch“ kako bi vidjeli način na koji utječe pri korištenju određene aplikacije u izradi.  

google

Oformljivanjem Google AI-a, zasebnog istraživačkog centra za umjetnu inteligenciju, Google će se više fokusirati na istraživanje i razvijanje procesuiranja govora za Assistant te računalno učenje korisničkog načina korištenja aplikacija.

Naime, razgovor s Google Assistantom neće se bazirati na pozdravu „Hey Google“ svaki puta kada korisnik želi reći naredbu što dovodi do povećane prirodnosti razgovora. Uz to, za istu naredbu moći će se postaviti više pitanja, dok Assistant dolazi uz 6 nova govornika, tj. glasa. 

Uoči lansiranja prvog Googleovog Smart Displaya u lipnju radi se i na vizualizaciji Assistanta, a priča se kako će YouTube koristiti kao multimedijski potporanj.

Google cilja na Photos kao početnu točku za korisničke fotografije i video uratke. Uz pomoć AI-a već olakšava korisnicima izradu kolaža, kratkih filmića i stiliziranih fotografija, no AI će dodatno pomoći pri koloriziranju crno-bijelih fotografija, kontroli svjetline te rotaciji fotografije. Korisnicima će nova inačica aplikacije predlagati moguća poboljšanja poput korekcije svjetline ili dodavanja određene boje.

Developere očekuje ML Kit, novi development kit koji omogućava integriranje Googleovih modela učenja u aplikacije. Modeli podržavaju raspoznavanje teksta, lica, krajolika, zgrada i skeniranje barkoda.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam