Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Biste li dali robotu da vas šiša
Članak
Objavljeno: 22.07.2020. 13:11

Shane Wighton 

VIDEO: Biste li dali robotu da vas šiša

Mladi inovator je napravio robota frizera i dao mu da se vježba na njegovoj glavi.

VIDEO: Biste li dali robotu da vas šiša

Mada nam robot sa škarama u rukama djeluje poput scenarija nekog horrora, mladi inovator Shane Wighton je odlučio razviti robota frizera, kojem je uz malo prisutnog straha (i osjećaja očaja) pristao sjesti na stolicu i dopustiti mu da ga ošiša.

Obzirom da mnogi ljudi u vrijeme Covid-19 pandemije ne žele posjećivati brijačnice i frizerske salone, a "samošišanje" najčešće dovodi do katastrofalnih rezultata, Wighton vjeruje da bi roboti mogli preuzeti ulogu frizera i uređivati glave korisnika bez straha od prenošenja virusa.

On je stoga prikupio hrpu opreme među kojom su se osim škarica i češljeva našli Intel real sense kamera, servo motori, uradi sam usisivač za usisivanje kose vakuumom i razni mehanički dijelovi s Amazona. Potom je napisao računalni softver s umjetnom inteligencijom koji između ostaloga sadrži sustav za izbjegavanje kolizija u realnom vremenu i algoritam za prepoznavanje objekata. Nakon što je sve sastavio krenuo je u treniranje AI-a kojem je za testiranje ponudio vlastitu raščupanu glavu.

Robot frizer je u početku bio prilično grub i sklon čupanju, no nakon dodatnog podešavanja i uvježbavanja sustava, Wighton mu se u potpunosti prepustio, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Računalni program koji je koristio robot, između ostaloga omogućuje korisnicima odabir stilova frizura, a zbog sigurnosnih razloga robotove škare se nikada ne mogu približiti do kože glave, pa primjerice nije mogao šišati u blizini Wightonovih ušiju. 

Konačni rezultat robotovog šišanja je prilično zanimljiv. Wightonova frizura je daleko od savršene, ali nije ni previše ružna. Mladi inovator priznaje da je trenutno najveći problem u tome što je robot prilično sporiji od ljudskih frizera, no namjerava izraditi novi model koji će biti znatno brži i sposobniji za izradu nekih ludih frizura.

Nadamo se samo da mu neće pasti na pamet da ga nauči brijanju, jer bi britva u ruci robota ispod vrata korisnika doista mogla dovesti do horrora.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->