Nalazite se
  • Pop Tech
  • Ovo je tanjur za Starlink internet
Članak
Objavljeno: 16.07.2020. 15:11

Starlink 

Ovo je tanjur za Starlink internet

Mada će se u početku testirati samo u Americi, Muskov internet pokriva i zemljopisne širine u Hrvatskoj.

Ovo je tanjur za Starlink internet

Kod na web stranici Starlinka otkrio je prve službene slike satelitskog tanjura koji će se koristiti za isprobavanje usluge Starlink interneta tijekom beta testiranja koje će se provoditi tijekom ovog ljeta u SAD-u i Kanadi.

Tanjur za koji je Musk izjavio da izgleda poput NLO-a na štapu, dio je korisničkog terminala koji će svaki beta tester koristiti po cijeni od 1 dolara mjesečno, a osim tanjura svi će korisnici od Starlinka još dobiti i ruter, napajanje, te sustav za pričvršćivanje, ovisno o tipu krova ili površine na koju će tanjur instalirati.

Musk je potvrdio autentičnost slika i informacije o beta testiranju kojem će moći pristupiti oni korisnici sa sjevernoameričkog kontinenta koji žive između 44. i 52. stupnja sjeverne zemljopisne širine, a potom će biti prošireno i na građane drugih država. Obzirom da se Hrvatska proteže između 42. i 46. stupnja sjeverne geografske širine, teoretski postoji mogućnost da u nekom idućem valu testiranja, naši građani koji su se prijavili putem ove poveznice, dođu u priliku još ove godine isprobati kako funkcionira internet iz svemira.    

Starlink tanjur

Što se korištenja opreme tiče, Musk je rekao da će svi testeri dobiti paket FedExom i za instalaciju neće trebati usluge stručnjaka. "Starlink terminal ima motore za samoorijentaciju za optimalni kut pokrivanja. Samo ga uključite i pružite mu čisti pogled prema nebu. Možete ga postaviti u vrt, na krov, stol, gotovo posvuda, sve dok ima širok pogled na nebo", navodi Musk.

Osim mjesečne naknade od 1 dolara koja je isključivo uvedena zbog administrativnih razloga, korištenje hardvera i usluge će svim testerima biti potpuno besplatno. Svrha Starlink Beta programa je da tvrtka dobije povratne informacije koje će joj pomoći u implementaciji sustava prilikom službenog lansiranja usluge.

Sateliti Starlinka (njih trenutno oko 600), kruže oko Zemlje u nižoj orbiti na visini od 550 km, što je znatno niže od geostacionarnih satelita koji se nalaze na visini iznad 35.000 km. Zbog toga Starlink internet donosi znatno manje latencije nego sateliti u geostacionarnoj orbiti, što omogućuje isporuku usluga poput online gaminga, što nije moguće kod drugih satelitskih broadband sustava.  

Ono što je sudionicima beta testa Starlink interneta strogo zabranjeno je pričanje o sudjelovanju u testiranju bilo gdje izvan svojeg kućanstva, no nije poznato kako će se to provjeravati i kakve će biti sankcije za one koji to pravilo prekrše. Vjerojatno će im samo razmontirati tanjur i pokupiti opremu, ali bismo prvo trebali vidjeti što točno piše u ugovoru koji se potpisuje.

Starlink navodi kako će u početku usluga biti ograničena za korištenje u trajanju između 30 minuta i jednog sata dnevno, a sudionici će morati slati svoje dojmove na redovnoj bazi, što uključuje ankete, emailove, pa čak i pozive od strane zaposlenika SpaceX-a.

Neki analitičari kažu da će proizvodnja "phase-aray" antene koja se nalazi u sklopu Starlinkovog korisničkog terminala koštati više od 1.000 dolara, no koliko je do sada poznato, Musk nema namjeru prodavati hardver, već isključivo uslugu

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->