Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: 12-godišnji genijalac programira robote
Članak
Objavljeno: 15.09.2013. 09:10

Rohan Agrawal 

VIDEO: 12-godišnji genijalac programira robote

Mladi genijalac započeo je programirati u HTML-u s 4 godine starosti.

VIDEO: 12-godišnji genijalac programira robote

Rohan Agrawal stvara robote, a još nije niti tinejdžer. Dječak čija su oba roditelja inženjeri, započeo je programirati kada je imao samo 4 godine. Kada mu je u toj dobi majka pokazala Google i rekla da "tu može upisati što god želi, a potom će dobiti rezultate koji odgovaraju njegovim upitima", odmah se oduševio, no nije ga previše zanimalo pretraživanje, već ga je interesiralo kako to funkcionira. Tada je započeo s učenjem i programiranjem HTML-a, da bi s 5 godina izradio svoju prvu web stranicu. Ubrzo nakon toga, tijekom jednog puta u Cupertino počeo se zanimati za hardver pa su mu roditelji kupili knjigu sa shemama štampanih ploča i elektronički komplet pa je počeo s lemljenjem.

Kada je navršio 6 godina već je izradio sve sklopove iz knjige pa je počeo razvijati vlastite. S devet godina se upisao u lokalni klub robotičara, te je započeo proučavati Arduino računalnu platformu i izrađivati male robote koji su bili u stanju pronalaziti objekte na stolu i gurati ih u gol napravljen od kutije za cipele.

S 10 godina Rohan se pridružio kreativnoj grupi Hacker Dojo, gdje je surađivao s timom koji je proizvodio robote jeftinije od 500 dolara, nakon čega je postao svjestan ekonomskog aspekta razvoja elektronike i robotike.

Osjetivši nadarenost svojeg sina, otac je jednog dana otišao u tvrtku OLogic, upitavši ih jesu li zainteresirani da povremeno provodi vrijeme kod njih tijekom ljetnih praznika kako bi mogao steći još ponešto znanja o robotici.

Mike Thompson, potpredsjednik inženjerskog odjela u OLogicu se složio s tom idejom, te je pristao na druženje s njim kako bi mu bio svojevrsni mentor i pomagao mu u razradi ideja. Ubrzo nakon toga Thompson je ostao šokiran kada je otkrio da dječak posjeduje znanje na razini studenata završnih godina računalnih znanosti. Posebice ga je oduševilo kada je Rohan isprogramirao robota temeljenog na Roomba platformi, koji je prolazio tvrtkom i dijelio grickalice zaposlenicima. Kada bi ušao u prostoriju robot je prvo pretražio ima li u njoj koga, pa bi u slučaju da nema nikog produžio dalje, a kada bi nekoga detektirao ponudio bi mu grickalice.

Rohan kaže kako mu je to dalo ideju za robote s autonomnim čipom koji se automatski kreću naokolo i po slučajnom uzorku biraju s kime će stupiti u interakciju. Robot radi pomoću programa pod nazivom SLAM (simultaneous location and mapping) koji omogućuje senzorima uređaja da kreiraju mape koje vide i zaobilaze prepreke.

Thompson kaže kako bi ga već danas rado zaposlio u tvrtci, no kako je maloljetan ne smije ga plaćati pa ga jedino može častiti s ručkovima.

Nakon ljetne avanture u OLogicu Rohan se vratio u svoju garažu koja je preuređena u robotsku radionicu, te se posebno zanima za autonomne sustave poput Googleovih vozila bez vozača.

Ideja mu je jednog dana proizvesti robota koji bi bio u stanju kuhati, te već sada zna da bi mu za njegovu izradu trebao budžet od nekih 100.000 dolara, a većina tog novca bila bi potrebna za izradu ruku koje bi morale imati izuzetnu osjetljivost i preciznost.

Zanimljivo je da dečko nikada nije gledao filmove u kojima roboti nisu baš bili na dobrom glasu poput Blade Runnera ili Terminatora. 

Izvor: Mashable

VIDEO: 12-godišnji genijalac programira roboteVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->