Nalazite se
  • Pop Tech
  • Terrier: Teškometalni oklopni švicarski nož
Članak
Objavljeno: 14.02.2016. 11:06

Super bager 

Terrier: Teškometalni oklopni švicarski nož

BAE Systems je predstavio multifunkcijsko vojno oklopno vozilo koje može svašta.

Terrier: Teškometalni oklopni švicarski nož

Čudovište na slici nije neki novi Transformer robot iz istoimenog filmskog serijala, već multifunkcijski oklopni radni gusjeničar pod nazivom Terrier koji je nedavno nadograđen za potrebe britanske vojske.

Ovaj oklopni "bager" djeluje poput tenka, no nema nikakvo naoružanje, već je namijenjen inženjerskim zadaćama.

Njegova multifunkcionalnost se očituje u mogućnosti korištenja raznih nastavaka, dodataka i priključaka, pa se može koristiti za krčenje šuma, nošenje teškog tereta, kopanje rovova, potragu za ukopanim minama i improviziranim eksplozivnim napravama, a njegov "čekić" koji se isteže na udaljenost od 8 metara, u stanju je razbijati armirani beton, pa ne čudi da ga zovu oklopnim švicarskim nožem.

1434574617710

Osim za djelovanje u borbenim zonama, proizvođač BAE Systems vidi ga i korisnim za raščišćavanje ruševina i potragu za unesrećenim i zakopanim ljudima nakon prirodnih katastrofa.

Pored svega toga, ovaj teškometalni mamut od 32 tone, u stanju je plivati u dubokoj vodi i izdržati valove do 2 metra visine. 

Među najnovijim nadogradnjama stroj je dobio takozvanog "rippera" (rasparač), odnosno svojevrsni "plug" koji može razorati ceste i zrakoplovne piste, te svrdlo za bušenje rupa u zemlji za potrebe inženjerije.

Uz svu težinu i mnoštvo alata, Terrier je u stanju voziti brzinom od 70 km/h, te posjeduje radio sustav za daljinsko upravljanje koji funkcionira do udaljenosti od 1 km, pa za rad u najopasnijim područjima ne treba imati ni posadu.

Bagerska "žlica" je u stanju dizati teret težine do 5 tona, te može iskopati do 300 tona zemlje na sat, pa bismo mogli reći da nema tog građevinara koji ga ne bi volio imati na svojoj baušteli. 

Izvor: BAE SystemsVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->