Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Krštenje drona za lov na podmornice
Članak
Objavljeno: 12.02.2016. 15:39

DARPA 

VIDEO: Krštenje drona za lov na podmornice

U travnju ove godine u more će biti porinuto plovilo dužine od 40 metara koje neće imati niti jednog člana posade.

VIDEO: Krštenje drona za lov na podmornice

Koliko god se predsjednik Obama trudio da se američkoj vojsci čim više smanji dotok novca, činjenica ostaje da vojno-znanstveni projekti i dalje nemaju nikakvih problema s financiranjem, te se u znanstveno-tehnološki razvoj strojeva kojima je osnovna namjena uzimanje tuđih i čuvanje vlastitih života, ulažu najveća sredstva.

Na nedavno održanog okruglom stolu u sjevernoj Virginiji, direktor DARPA-e Dr. Arati Prabhakar i njegov zamjenik Dr. Steve Walker, objavili su da će 7. travnja ove godine krstiti novi brod američke mornarice pod nazivom ACTUV, koji je dugačak 40 metara, a najzanimljiviji je po tome što neće imati niti jednog člana posade jer se radi o dronu.

ACTUV dron ili "Anti-Submarine Warfare Continuous Trail Unmanned Vessel", napravljen je sa svrhom praćenja tihih dizel-električnih podmornica, a DARPA je uspjela uvjeriti Kongres i Obamu da će biti isplativ, jer su mu operativni troškovi znatno manji nego u slučaju plovila iste veličine s ljudskom posadom, dok je ujedno jednako učinkovit u izvođenju zadaća, kao što pokazuje animacija u ovom videu. 

Walker je naglasio da osim za potrebe lova na podmornice, ACTUV može svoju ulogu pronaći i u opskrbi drugih brodova, logistici, te u potrazi za podvodnim minama.

Za sada još nije otkriveno kakve će sve komunikacijske, sonarne i upravljačke sustave ACTUV koristiti, niti hoće li posjedovati bilo kakvo naoružanje, barem za samoobranu od somalijskih pirata koji nemilice prže CD-e na otvorenom moru.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->