Nalazite se
  • Pop Tech
  • Senzor za bombaše samoubojice
Članak
Objavljeno: 12.07.2011. 07:56

Velika Britanija 

Senzor za bombaše samoubojice

Senzor za bombaše samoubojice

Uređaj je pogodan za detekciju eksploziva na mjestima gdje cirkulira mnoštvo ljudi.

Britanski znanstvenici iz Home Office’s Centre for Applied Science and Technology, već godinu dana razvijaju novi sustav senzora, koji je u stanju u masi ljudi detektirati onoga tko nosi eksploziv.

O detaljima rada tog sustava pod nazivom "stand-off imaging system" još nema previše informacija, no britanski mediji navode kako se radi u senzoru poput skenera na aerodromima, koji koristi terahertzne valove, a u stanju je reagirati na različite materijale.

SEMTEX_H

Senzor bez problema detektira Semtex, jedan od najpoznatijih eksploziva današnjice.

Znanstvenici već dulje vremena testiraju uređaj, a jedan od tih testova izvodio se na grupama od 75 ljudi, među kojima je jedna osoba ispod odjeće nosila improviziranu eksplozivnu napravu.

 uređaj je u stanju razlikovati plastični eksploziv i plastelin 

Kako navode izvori iz britanske vlade, uređaj je uspješno detektirao bombaše, pa se ne isključuje mogućnost da do njegove primjene dođe već tijekom Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine.

Uređaj bi se instalirao u sklopu zaštite prostora u kojima je veliki protok ljudi, poput željezničkih postaja, zračnih luka, trgovačkih centara i sportskih događaja, a u stanju je detektirati više vrsta eksploziva. Također se navodi kako ga se ne može zbuniti ni lažnim eksplozivom, jer je u stanju razlikovati recimo plastični eksploziv i plastelin.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->