Nalazite se
  • Pop Tech
  • Shell gradi najveće plovilo na svijetu
Članak
Objavljeno: 22.05.2011. 22:33

Prellude FLNG 

Shell gradi najveće plovilo na svijetu

Ploveći pogon za crpljenje prirodnog plina bit će veći od najvećih nosača zrakoplova.

Shell gradi najveće plovilo na svijetu

Umjetnički crtež budućeg Prellude FLNG plovila koje po veličini više djeluje poput plovećeg otoka nego broda.

Shell je najavio početak gradnje najvećeg plovećeg pogona za crpljenje prirodnog plina, veličine od 600.000 metričkih tona. Za usporedbu, najveći nosači zrakoplova klase Gerald Ford koji su još u izradi, imat će "samo" 101.000 metričkih tona.

Pogon pod nazivom Prellude FLNG u osnovi će više predstavljati ogromni ploveći otok nego brod, a nalazit će se nekih 300 km od sjeverozapadne obale Australije, s planiranim radnim vijekom od 25 godina.

shell-longest-floating-vessel_BKfov_54

Dužina Prelludea će iznositi oko pola kilometra, a sadržavat će čelika u količini od 260.000 metričkih tona.

Pogon će prikupljeni plin hladiti na minus 162 stupnja celzijusa, kako bi mu smanjili volumen za oko 600 puta, nakon čega će ga isporučivati azijskim kupcima.

Shell ne navodi cijenu izrade Prelludea, no kaže kako će biti sagrađen u brodogradilištu Samsung Heavy Industries Geoje Island u Južnoj Koreji, jednom od rijetkih u svijetu koje je u stanju sagraditi nešto ovakve veličine.

 Prellude FLNG će djelovati na bogatom nalazištu za koje se procjenjuje kako sadrži 3 trilijuna kubičnih metara plina 

Crpljenje i prerada plina će započeti 2017. godine na bogatom nalazištu Prellude, koje je Shell otkrio još 2007. godine i za koje se procjenjuje kako sadrži oko 3 trilijuna kubičnih metara prirodnog plina. Prema riječima Shella, bez upotrebe ovakvog objekta, crpljenje plina na tom nalazištu ne bi bilo moguće.

VIDEO - Animacija projekta Prellude FLNG

Iz ove animacije moći ćete si lakše približiti razmjere ovog fantastičnog projekta za koji tvrde kako će u potpunosti promijeniti sustav prikupljanja energetskih sirovina u svijetu.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->