Nalazite se
  • Pop Tech
  • U Americi uskoro crne kutije u automobilima
Članak
Objavljeno: 24.05.2011. 16:46

Crna kutija 

U Americi uskoro crne kutije u automobilima

Podaci iz ovih crnih kutija će se nakon udesa koristiti pri utvrđivanju razloga nesreće, poput onih u zrakoplovima.

U Americi uskoro crne kutije u automobilima

Ford je prije nekoliko godina započeo razvoj uređaja za bilježenje vitalnih znakova vozača u automobile, koji bi bio povezan sa sustavom upravljanja vozila. U slučaju pada u san, nesvjestice, srčanog ili moždanog udara, automobil bi se sam zaustavio, čime bi se izbjegle tragičnije posljedice. General Motors je napravio uređaj koji bilježi razne podatke automobila tijekom vožnje, poput davanja žmigavaca, pričvršćivanja sigurnosnog pojasa aktiviranja zračnog jastuka i drugih.

Do sada se u SAD već neko vrijeme ugrađuju razni tipovi uređaja koji bilježe takve i slične podatke, no zakonom nisu bili obavezni, niti su se podaci iz njih mogli koristiti na sudu u svim državama SAD.

 proizvođači uređaja koji bilježe podatke bit će prisiljeni na standardizaciju 

Federalna uprava za sigurnost prometa na cestama (The National Highway Traffic Safety Administration), idući će mjesec donijeti propise po kojima će biti definirano na koji način i kakve podatke crne kutije moraju bilježiti, kako će se podaci iz njih koristiti pri utvrđivanju razloga nesreća, te kako će se oni moći  upotrijebiti kao dokazni materijal na sudovima i u postupcima naknade štete od strane osiguravajućih društava.

Razlog ovog novog propisa su različite vrste uređaja koji bilježe aktivnosti tijekom vožnje, proizvedenih od strane različitih proizvođača, što znači da će ih se zakonskom obavezom prisiliti na standardizaciju.

Američki vozači i proizvođači automobila s nestrpljenjem očekuju detalje novih propisa, no svi se najviše pitaju koliko će ih to koštati.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->