Nalazite se
  • Pop Tech
  • Napravljen detektor bombaša samoubojica
Članak
Objavljeno: 28.02.2016. 13:03

CBD-1000 

Napravljen detektor bombaša samoubojica

R3 Technologies kreće u prodaju uređaja za detektiranje eksplozivnih pojaseva.

Napravljen detektor bombaša samoubojica

Obzirom na prijetnje koje bombaši samoubojice predstavljaju već duži niz godina, širom svijeta se nastoje izraditi uređaji koji bi bili u stanju detektirati pojaseve s eksplozivnim napravama na čim većoj udaljenosti i time smanjiti mogućnost aktiviranja u većim masama ljudi.

Tvrtka R3 Technologies tvrdi da je napravila učinkovit uređaj pod nazivom CBD-1000, koji će ove godine dovesti na tržište. Taj detektor se temelji na radarskoj tehnologiji, čiji valovi mogu precizno prepoznati materijale koji se koriste u eksplozivnim pojasevima, bez obzira bili metalni ili od nekih drugih materijala.

Sadašnji prototip uređaja u stanju je detektirati mete na relativno kratkim udaljenostima od 3 metra i za skeniranje mu treba oko 1,3 sekundi, no R3 kaže da će konačni proizvod biti u stanju prepoznati eksplozivne pojaseve na udaljenosti od 30 metara i to gotovo trenutno, što bi predstavljalo veliku pomoć zaštitarima, policiji i vojsci u borbi protiv terorizma.

CBD-1000 će se prodavati po cijeni od 50.000 dolara (345.917 kn), što nije malo, ali se ne može mjeriti s cijenom ljudskih života.

U razvoju projekta tvrtka surađuje sa znanstvenom organizacijom Sandia National Laboratories, a ove jeseni se očekuje prva demonstracija detektora. 

Izvor: Sandia National Laboratories

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->