Nalazite se
Članak
Objavljeno: 12.03.2012. 16:45

NRL 

SAFFiR: Robot vatrogasac

Mornarički istraživački laboratorij (NRL) razvija robota za gašenje požara na brodovima.

SAFFiR: Robot vatrogasac

Mada nam se ideja o robotima vatrogascima poprilično dopada i voljeli bismo da mehanički vatrogasci zamijene prave tijekom sezone ljetnih požara na Jadranu, NRL ih ja zamislio za malo drugačije stvari, odnosno za gašenje požara na ratnim brodovima mornarice SAD-a.

Naime, osim gašenja požara, zadaće ovog robota će se moći proširiti i na borbena djelovanja, stoga ih NRL nema namjeru tako brzo ponuditi civilnom sektoru.

CHARLI-L1

SAFFiR će predstavljati novu generaciju ovog Virginia Techovog CHARLI-L1 robota na kojem će se temeljiti.

Robot pod nazivom SaFFiR (Shipboard Autonomous Firefighting Robot) je humanoidan robot koji je dizajniran za kretanje u skučenim prostorima kojima se kreću ljudi na brodovima, može komunicirati s ljudima, te prema potrebi gasiti vatru poput pravog vatrogasca. 

Robot koristi naprednu senzorsku tehnologiju za navigaciju, te čitav niz senzorskih uređaja poput kamera, senzora za detekciju plina, dima i vatre, te stereo infracrvenu kameru koja mu omogućuje gledanje kroz dim.

Njegov gornji dio tijela se razvija da omogući manipuliranje aparatima za vatru i bacanje posebnih granata (PEAT) za gašenje požara. Poput pravog mornara, robot će se moći kretati u svim smjerovima, održavati ravnotežu na nemirnom moru i izbjegavati različite prepreke.

Druga karakteristika ovog robota će biti timska suradnja s ljudima, a algoritmi za upravljanje se razvijaju kako bi mu omogućili autonomiju kretanja, samostalno donošenje odluka, te izvršavanje naređenja ljudskih vođa. Između ostaloga, robot će odgovarati i na različite ljudske geste, poput upiranja prstom ili znakova rukama.

Na ovom projektu Mornaričkog istraživačkog laboratorija sudjeluje veliki broj interdisciplinarnih znanstvenika, uključujući znanstvenike Virginia Techa i Sveučilišta Pennsylvania, kojima je plan da prvi prototip robota vatrogasca postave u rujnu 2013. među posadu broda USS Shadwell.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->