Nalazite se
Članak
Objavljeno: 11.10.2012. 12:08

US Navy 

900 tisuća dolara za MacGyver robota

Znanstvenici razvijaju robota koji će moći prepoznavati predmete u okolišu i koristiti ih kao alat.  

900 tisuća dolara za MacGyver robota

Američka mornarica je ovih dana osigurala 900.000 dolara znanstvenicima Georgia Institute of Technology za projekt robota koji će biti u stanju prepoznavati razne objekte u svojoj blizini i koristiti ih za izvođenje određenih zadaća.

Projekt se naziva MacGyver Bot, prema popularnom liku iz TV serije, agentu koji se često nalazi u složenim situacijama iz kojih se spašava priručnim sredstvima koja izrađuje pomoću raznih predmeta koje nalazi oko sebe.

"Naš cilj je proizvesti robota koji će se ponašati poput MacGyvera, televizijskog junaka iz 1980-ih, koji rješava kompleksne probleme i bježi iz opasnih situacija korištenjem uobičajenih objekata i materijala koji su mu pri ruci", kaže vođa projekta, profesor Mike Stillman. "Znanstvenici koji razvijaju kretanje robota obično koriste računalne vizualne sustave za lociranje objekata kako bi programirali putanje za kolizije s drugim objektima, no ti sustavi ne omogućuju dobivanje nikakvih informacija o funkcionalnosti tih objekata".

Stilman kaže on želi stvoriti softver koji će prvo identificirati objekt i procijeniti potencijal njegove primjene, prije nego ga pretvori u dio alata koji će se moći iskoristiti za kompletiranje neke zadaće.

Kao primjer Stilman navodi slaganje kutija koje će omogućiti penjanje na visinu, kreiranje mosta od otpada ili predmeta u okolišu, te penjanje na stolicu kako bi robot mogao dohvatiti neki objekt koji mu je izvan dosega.  

Za testiranje softvera znanstvenici koriste Golem Krang robota (na slici gore) koji je izradio Stillmanov laboratorij, a konačni cilj je izrada robota koji bi se koristio za spašavanje ljudi u raznim scenarijima katastrofa.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->