Nalazite se
Članak
Objavljeno: 26.03.2011. 18:07

Katapult nove tehnologije

Prvo katapultiranje zrakoplova EMALS railgunom

F/A-18 Super Hornet uspješno je katapultiran elektromagnetskim railgun sustavom EMALS koji bi u budućnosti mogao lansirati letjelice u svemir.

Prvo katapultiranje zrakoplova EMALS railgunom

Testno lansiranje prvog zrakoplova EMALS-om obavljeno je na kopnenom poligonu

General Atomics je potvrdio kako je nedavno za potrebe američke mornarice uspješno izvršio prvo pokusno lansiranje F/A-18 Super Hornet zrakoplova pomoću novog elektromagnetskog railgun sustava pod nazivom EMALS (Electromagnetic aircraft launch system). Mada još javnosti nisu iznijeli detaljne rezultate ovog pokusa, tvrde kako je sustav stabilan i da će vrlo brzo ući u primjenu na novoj generaciji nosača zrakoplova.

Pored ovoga američka mornarica je objavila kako paralelno sa sustavom rail-gun lansera razvijaju i sustave koji bi jednog dana mogli istom tehnologijom slati letjelice u svemir.  Dok će za lansiranje zrakoplova poslužiti obični nosač aviona, za lansiranje letjelica u orbitu Zemlje koristit će linearni motor od 240.000 konjskih snaga, koji će 180 megawatta pretvoriti u elektromagnetsku silu, uz čiju će pomoć ispucati svemirski brod s lansirne rampe dužine oko 3,2 Km u svemir. Letjelica će ubrzavati od 0-1.100 mph (Mach 1,5) za manje od 60 sekundi što je brzo, ali manje od 3G, čime će biti dovoljno sigurna za let ljudske posade.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->