Nalazite se
  • Pop Tech
  • Igrali smo The Last of Us: Part II
Članak
Objavljeno: 02.07.2020. 13:41

Recenzija 

Igrali smo The Last of Us: Part II

Sedam godina nakon akcijske avanture za PlayStation 3 igraću konzolu, stiže nam dugo očekivani nastavak The Last of Us: Part II

Igrali smo The Last of Us: Part II

The Last of Us: Part II prati protagoniste Joela i Ellie u potrazi za lijekom protiv infekcije, koja je zarazila svijet 2013. godine. Nakon što su zajedno pobjegli iz bolnice, jer je Ellie kao lijek morala umrijeti na operacijskom stolu, radnja nastavka nas stavlja u njene cipele, sad će odrasle djevojke, četiri godine nakon događaja iz jedinice. Zreliji i ambiciozniji, nastavak The Last of Us: Part II je labuđi pjev PlayStationa 4 na zalasku, jednako kao što je to bio i prvijenac za prošlu generaciju konzola.

Slika igra (2)

 

Ono što oduševljava na prvu jest potpuna lokalizacija igre, stoga je domaći igrači mogu odigrati sa svim elementima sučelja, naracijom i predmetima koji upotpunjuju radnju u potpunosti prevedenim na hrvatski jezik, što je Sonyeva uobičajena praksa s velikim ekskluzivama posljednjih godina, kao što su Detroit ili God of War. To će olakšati shvaćanje zahtjevne radnje starijim igračima, koji nisu u potpunosti vični stranom jeziku.

Slika igra (3)

 

Ne želimo vam pokvariti radnju, ali radi se o surovom svijetu, gdje iz čovjeka izlazi ono najgore, u pukoj borbi za preživljavanjem. Fantastičan scenarij, odlično napisani likovi i uvijek napeta radnja, zaštitni su znak Naughty Doga, a ovdje posebno dolaze do izražaja zbog briljantne priče i svih elemenata koji su sjeli na svoje mjesto.

Da bi shvatili koliko je čovjek čovjeku vuk, doista je potrebno odigrati impresivno dugotrajnu igru u trajanju od preko dvadeset sati. Igra je vrlo nasilna i psihološki teška, jer često na vidjelo izlazi najgori psihički slom glavne protagonistice radnje. Ipak, igra ne glorificira nasilje, naprotiv, daje zaključiti igraču da nasilje uvijek stvara novo nasilje i da osveta nikad nije rješenje jer se začas nalazimo u začaranom krugu nasilja bez izlaza, gdje iz svakog sukoba izlazimo bez dodatnog komadića čovječnosti.

Slika igra (4)

 

Svo to nasilje ne bi bilo toliko izraženo da igra nema najbolju grafiku na PlayStation 4 konzolu. Dizajn razrušenog i zaraslog Seattlea, kao i tehnikalije iza igre, daju naslutiti da je developer Naughty Dog doista godina proučavao mogućnosti PlayStation 4 konzole i maksimalno optimizirao igru za pojedinačnu platformu. Grafika će posebno doći do izražaja ako igrate na PlayStation 4 Pro konzoli, koja omogućava višu rezoluciju i dodatne detalje, no ni oni s osnovnim hardverom neće ostati zakinuti za ljepote svijeta.

Slika igra (5)

 

Priča i tehnikalije ne bi bile dovoljne da igra nema kvalitetan gameplay s fantastičnom kontrolom lika. Mehanika igre je nadograđena iz prvog nastavka, ali uz bolji motion capture i nove poteze, Ellie se kontrolira prirodnije no ikad. To omogućava vrlo dinamičan pristup borbi, bilo da odaberete tihi pristup ili nešto izravniji u oružanoj borbi. Ipak, ovo potonje bi trebala biti zadnja opcija, budući da su resursi ograničeni, a borba izuzetno teška zbog velikog broja vrlo dobro organiziranih protivnika. 

ZAKLJUČAK: The Last of Us: Part II je najbolja PS4 igra dosad u 2020. i ozbiljan kandidat za igru godine. Briljantna priča, tehnikalije i gameplay, zaokruženi su u filmski prezentiranu igru koja će se zbog fantastične lokalizacije osobito svidjeti velikom broju domaćih igrača.

OCJENA: 95/100

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->