Nalazite se
  • Pop Tech
  • Ford prikazuje koncept automobila sa sunčevim kolektorima
Članak
Objavljeno: 02.01.2014. 14:29

CES 2014 

Ford prikazuje koncept automobila sa sunčevim kolektorima

Fordov C-MAX Solar Energi Concept automobil biti će prikazan idući tjedan na CES sajmu.

Ford prikazuje koncept automobila sa sunčevim kolektorima

Informatički sajmovi uvijek privuku  poneka velika imena iz auto industrije, koji na njima prikazuju svoja najnovija tehnološka rješenja i koncepte, poput pametnih upravljačkih ploča, senzora, ili sustava za automatsko parkiranje.

Ford je za ovogodišnji CES pripremio koncept svojeg vozila C-MAX Solar Energi Concept, koji posjeduje sve uobičajene sustave koji ga čine hibridnim automobilom, no stvar podiže na novu razinu, obzirom da neće obavezno trebati strujnu utičnicu.

Kao što mu to već i samo ime govori, automobil posjeduje solarne ploče koje se nalaze na krovu, te uz njihovu pomoć može prikupljati dovoljnu količinu električne energije za postizanje istih performansi kao i njihov standardni C-MAX Energi Hybrid auto. 

C-MAXSolarEnergi_01_HR

Kolektori sadrže Fordovu inovaciju, takozvane "special solar concentrator leće" koje se ponašaju poput povećala, usmjeravajući i koncentrirajući sunčevu energiju uz najmanje gubitaka.

Nakon CES 2014  sajma, Ford će započeti testiranje konceptualnog vozila uz pomoć inženjera i znanstvenika Sveučilišta Georgia Tech, koji su mu pomogli razviti ovaj sustav sunčevih kolektora. Tek nakon detaljnih testova Ford će odlučiti je li C-MAX Solar Energi Concept isplativ za produkciju i izlazak na tržište. 

Izvor: Ford

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->