Nalazite se
  • Pop Tech
  • FIFA testira novu tehnologiju zaleđa na Arapskom kupu
Članak
Objavljeno: 30.11.2021. 11:12

VAR nadogradnja 

FIFA testira novu tehnologiju zaleđa na Arapskom kupu

Ako se sustav pokaže učinkovitim mogao bi se naći na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine.

FIFA testira novu tehnologiju zaleđa na Arapskom kupu

FIFA unaprjeđuje sustav video asistencije suđenju (VAR), tehnologijom koja bi trebala još više poboljšati detektiranje zaleđa i brzu dojavu glavnom sucu.

Nova tehnologija uključuje postavljanje između 10 i 12 kamera ispod krova svakog stadiona, a sustav prikuplja podatke 50 puta u sekundi za svakog igrača i prati pozicije svih njihovih udova kako bi izračunao liniju zaleđa u trenutku odigravanja lopte prema igraču koji se nalazi u sumnjivoj poziciji u liniji ili iza protivničke obrane. Ukoliko sustav detektira zaleđe obavještava "replay operatera" koji može pregledati incident u gotovo realnom vremenu.

"Operater potom ima mogućnost trenutno pustiti video sporne situacije VAR sobi", navodi Johannes Holzmüller, FIFA-in direktor za tehnologiju i inovacije.

VAR c2

FIFA ovu nadogradnju VAR tehnologije službeno testira na FIFA Arapskom kupu koji se održava od 30.11. do 18.12. ove godine u Kataru, na istim stadionima na kojima će se održati i Svjetsko prvenstvo 2022. na kojem će sudjelovati i Hrvatska.

Zahvaljujući tom sustavu trebalo bi se uočiti zaleđa znatno brže, čime će se znatno smanjiti vrijeme pregledavanja VAR snimaka, što nam često zna pokvariti užitak gledanja utakmica u posljednje vrijeme.

Što o novom sustavu govore FIFA-ini dužnosnici među kojima je i legendarni sudac Pierluigi Collina možete pogledati u ovom videu.

Vezani sadržaji
Ključne riječi FIFA VAR zaleđe
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->